Gyerekeknek tart szűrővizsgálatot a Semmelweis Egyetem

2018. január 17. szerda 10:30

Gyerekeknek tart szűrővizsgálatot a Semmelweis Egyetem

Szűrővizsgálatot tart a Semmelweis Egyetem (SE) pedagógiai szakszolgálata olyan gyermekeknek, akik koraszülöttek, sérült a központi idegrendszerük, vagy fejlődésük valamilyen okból megkésett - ismertette Makk Ádám, a SE Pető András Karának igazgatója szerdán az M1 aktuális csatornán. 

A kar Egységes Konduktív Pedagógiai Módszertani Intézetének vezetője kifejtette: sok gyermek érkezik hozzájuk a házi gyermekorvosi és a védőnői szűrésekből.

Elmondta: a szűrésen - például a tartásból - azonnal látható, hogy a gyermek a korának megfelelő fejlődésű-e. A vizsgálat eredménye nemcsak egy szakember által leírt vélemény, hanem igyekeznek rögtön szükség esetén vagy szülői igény esetén tanácsadással segíteni - közölte.

Makk Ádám kiemelte: a szülő azért hozza el a vizsgálatra a gyermekét, mert valamiért aggódik, és ha a szakember egyszerűen csak leírja a véleményét, hogy komoly neurológiai eltérés nem tapasztalható, attól még nem biztos, hogy a szülő megnyugszik. Ilyenkor javasolhatnak játékos gyakorlatokat a következő hónapokra, amelyekkel előkészíti a következő fejlődési státuszt - magyarázta. Hozzátette: súlyosabb esetekben azonnal megkezdik a gyermek korai fejlesztését, amely hosszú távú folyamat.

Forrás: MTI - Fotó: Pixabay