Folyamatosan emelkednek a bérek Magyarországon

2022. január 18. kedd 15:07

Folyamatosan emelkednek a bérek Magyarországon

Folyamatosan nőnek a bérek, kétszámjegyű emelés sok helyen kalkulálható a versenyszférában is - hangsúlyozta Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára az M1 kedden. 

 

 

 

Kiemelte, hogy a munkaerőpiacon kiszámítható folyamatok zajlanak, a minimálbérhez kapcsolódó egyéb juttatások is emelkednek.

Az álláskeresési járadék a minimálbérrel megegyezően 200 ezer forintra nőtt, a nyugdíj előtti segély összege csaknem 20 százalékkal emelkedett és a munkaerőpiaci programok támogatásait is 20 százalékkal emelték.

Ez a munkaadók és munkavállalók számára egyformán kedvező, mivel plusz források kerülnek a rendszerbe - mondta.

Közölte azt is, a foglalkoztatottak számának emelkedése folytatódik - ez jelenleg 4,7 millió -, a regisztrált álláskeresők száma 240 ezer körül alakul - mondta.

Minden munkavállaló fontos, így a vállalkozások munkaerő-támogatása elnevezésű munkaerőpiaci program most is elérhető, a megemelt összeggel tudják támogatni a programban részt vevőket - ismertette.

Hozzátette, hogy a munkaerőpiacon leginkább hátrányban lévőkre terjesztették ki a programot, az alacsony iskolai végzettségűekre, a hosszabb ideje regisztrált álláskeresőkre, és a fiatal szakképzettekre.

Kitért arra is, hogy kettős képet mutat a munkaerőpiac: vannak olyan ágazatok, mint az építőipar, ahol nehéz jó munkaerőt találni. És még mindig van olyan ágazat, például a turizmus, ahol a járvány hatásait még nem tudták kiheverni.

MTI