Elkezdődnek az országos táncművészeti fesztiválok

2018. március 19. hétfő 14:53

Elkezdődnek az országos táncművészeti fesztiválok

Szombaton kezdődik a Táncpedagógusok Országos Szövetsége rendezésében a különböző korosztályokat megszólító fesztiválsorozat, márciusban ifjúsági és felnőtt, április 21-én junior, május 12-én pedig gyermekkategóriában az Erzsébetligeti Színházban Budapesten.  

A 27. Országos Táncművészeti Fesztivál egyben szakmai fórum is, hiszen a produkciókat szakmai zsűri értékeli. Az érdeklődők a szólók és duók mellett csoportok bemutatkozását láthatják klasszikus balett, karakter-, társas, modern, kortárs és dzsessztánc, valamint hip-hop kategóriákban.

A pedagógusok tiszteletére június 8-án gálaműsort rendeznek, amelyen átadják a szövetségi életmű-, Táncművészetért, Táncoktatásért és nívódíjakat, valamint a Jeszenszky Endre-díjat a Magyar Táncművészeti Egyetemen.

A Táncpedagógusok Országos Szövetsége célja a táncművészet megszerettetése, a gyermekek és az ifjúság minőségi művészeti nevelése - hangsúlyozta Török Jolán, a szövetség elnöke a rendezvényeket bemutató hétfői sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette: a táncpedagógusok, akik fejlődésben lévő gyerekekkel és fiatalokkal foglalkoznak, nagy felelősséget vállalnak hivatásuk közben. A tánc fejleszti az emberi testet, az izomzatot és ízületeket, emellett pedig el kell érni, hogy örömöt adjon a résztvevőknek és lássák a táncpedagógus által kitűzött célt. Ennek a napi próbatermi munkának a megmutatására jött létre a fesztiválrendszer - mutatott rá, hozzátéve: a táncpedagógia, művészetpedagógia másik nagy feladata a közösségteremtés, így a fesztiválokon a szakmai programok mellett családi programok is létrejönnek.

A gálaesten Jeszenszky Endre-díj a Táncművészetért elismerésben részesül Frenák Pál művészeti vezető, koreográfus, míg Szalay Tamás táncpedagógus, koreográfus Jeszenszky Endre-díj a Táncoktatásért kitüntetést érdemelte ki. Életmű-díjat vehet át Galambos Tibor táncművész-koreográfus, táncpedagógus, a Fészek Művészklub igazgató-főtitkára, a Magyar Táncművészetért Alapítvány elnöke. Táncművészetért-díjat ítéltek oda Uhrik Dóra táncművésznek, balettpedagógusnak, a Pécsi Balett igazgatójának, míg a Táncoktatásért-díjat Sum Anikó táncpedagógus kapja. Szarvas Szilvia táncpedagógus modern-kortárs táncpedagógiai nívódíjat, Pétery Melinda táncpedagógus klasszikus balett táncpedagógusi nívódíjat vehet át.

A Jeszenszky Endre-díjjal, amely jelenleg a szövetség legrangosabb kitüntetése, olyan professzionális táncművészeket, koreográfusokat és táncpedagógusokat ismernek el, akik méltók Jeszenszky Endre koreográfus, balettmester munkásságához.

MTI - Fotó: Pixabay