A nemzethez tartozás felülírja az ideológiai vitákat

2018. május 19. szombat 10:30

A nemzethez tartozás felülírja az ideológiai vitákat

A többség igazán csak akkor létezik, ha a kisebbség számára biztosítja identitása megélésének lehetőségét, amivel pedig maga a többség is gyarapodik - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Páskándi Géza (1933-1995) erdélyi magyar író, költő és publicista mellszobrának koszorúzásán a romániai Szatmárhegyen pénteken. 

 

Az Országgyűlés korábbi elnöke a háromnapos Dsida-Páskándi-Jakabffy-napok záróeseményen hangsúlyozta, ha egymás kultúráját tiszteletben tartjuk, akkor azzal leszünk többek, hogy "a demokráciát, az életet tiszteljük".

"A demokrácia próbaköve a kisebbséghez való viszony" - idézte a 85 esztendeje született Páskándi Géza szavait Szili Katalin, majd hozzátette, a demokrácia legbelsőbb lényege, hogy a többség szavatolja a kisebbség védelmét.

A politikus úgy fogalmazott, azok, akik az anyaországon kívül élő magyarként és európai polgárként élnek kisebbségi sorban, nagyon jól tudják, hogy milyen fontos megőrizni a kultúrát, az anyanyelvet, az oktatást és a hagyományokat, történelmünk ismeretét.

Páskándi hitvallását idézve azt mondta, "a többség a kisebbség kovásza nélkül egy lapos kenyér. Ezt üzenhetjük ma innen" - rögzítette Szili Katalin.

Szavai szerint Páskándi Géza élete során mindig az emberi sorskérdésekkel foglalkozott, értelmiségiként és kisebbségiként is "kínzó felelősséget érzett" azért a közösségért, ahová tartozott. Számunkra - ahogy ő fogalmazott - a boldogság a méltó túlélés, de emellett a közösség cselekvő megélése is fontos - tette hozzá.

Kifejtette, a nemzethez tartozás mindig felül kell írja az ideológiai vagy párthovatartozásról szóló vitákat, a nemzeti kérdésekben lenniük kell olyan kapcsoknak, ami összetartják a magyarságot és biztosítják azt, hogy Szatmárhegyen, Kolozsváron és Székelyföldön száz év múlva is legyen magyar szó.

Ehhez azonban egyenlőnek kell tekintsük egymást - folytatta - , tisztelnünk kell egymás kultúráját annak érdekében, hogy ne legyen másodosztályú polgár, hanem mindenki egyenlő legyen ebben az Európában. Szili Katalin szerint ez viszont csak akkor biztosítható, ha mi magyarok is egyet akarunk.

A koszorúzáson beszédet mondott Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, a művelődési házban pedig a Szatmár megyei politikusok és polgármesterek jelenlétében ünnepi műsort tartottak.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület által szervezett programsorozaton megemlékeztek a 80 éve elhunyt Dsida Jenő (1907-1938) erdélyi magyar költőről, valamint az 55 esztendővel ezelőtt meghalt Jakabffy Elemér (1881-1963) politikusról, jogászról és publicistáról is. A jeles évfordulók alkalmából irodalmi előadásokat, tanácskozásokat és filmvetítéseket egyaránt tartottak Szatmárnémetiben és Szatmárhegyen.

MTI