Szavazzon a legszebb pécsi versre!

2010. február 25. csütörtök 14:51

Szavazzon a legszebb pécsi versre!
„Versben élő Pécs" címmel új interaktív irodalmi kezdeményezés indul az Európa Kulturális Fővárosa civil programjaihoz kapcsolódva. A Jelenkor Alapítvány és a Művészetek és Irodalom Háza együttműködésében, Sólyom Katalin színművész (illusztrációnkon) ötletét felkarolva hozta létre azt a programsorozatot, amely a legszebb, legnépszerűbb „pécsi verset" szeretné kiválasztani mind a városlakók, mind pedig az itt élő neves irodalmárok bevonásával.

A kezdeményezés, amelynek címadója és egyben fővédnöke Bertók László Kossuth-díjas költő, 900 ezer forintos támogatásban részesült a Pécs2010-es program civil pályázati keretéből.

A sorozat első lépéseként Nagy Imre és Jankovits László irodalomtudósok, valamint Ágoston Zoltán, a Jelenkor folyóirat főszerkesztője választott ki száz emblematikus, Pécshez köthető lírai alkotást Janus Pannoniustól egészen napjainkig. A programszervezők szándékai szerint a költemények valódi zsűrije azonban Pécs polgárai lesznek, akik egy péntek délutántól a jelenkor.net címen szavazhatnak az ott közzétett száz versre.

Az ily módon kiválasztott alkotásokat olyan neves színművészek, mint Dunai Tamás, Kézdy György, Kiss Mari és természetesen az ötletgazda, Sólyom Katalin adja elő a Költészet Napja programsorozathoz kapcsolódó gálaesten április 12-én.

A kezdeményezést ismertető csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón Sólyom Katalin a Művészetek és Irodalom Házában felidézte, hosszú évek óta formálódott egy kifejezetten Pécshez köthető lírai programsorozat ötlete, amely - többszöri, meg nem valósult tervek után - az EKF-hez kapcsolódva kezdett formát ölteni. A Jászai-díjas színművész kiemelte, a mostani sorozat támogatására az utolsó pillanatban adták be a pályázatot.

A kezdeményezéstől egyrészről a pécsi polgárok kulturális identitásának erősödését várják, amellett, hogy ilyen - úgymond játékos - módon egyúttal a versolvasásra is szeretnék rávenni a város lakóit - mondta el a sajtó képviselőinek Ágoston Zoltán.

A Művészetek és Irodalom Háza igazgatója, Kőhalmi Andrea felhívta a figyelmet, az érdeklődők március 31-éig nem csak elektronikus úton, hanem személyesen vagy akár levélben is leadhatják szavazataikat a versekre, amelyeknek a közönséggel való megismertetését a Versmondó Pedagógusok Köre vállalta a helyi elektronikus médiában.


B. G. - Fotó: Körtvélyesi László