Káplár László Jó Ember Díj - Díjátadás Pécsváradon

2010. április 17. szombat 21:42

Pécsváradon, a bánáti bazsarózsák virágzásának idejéhez igazodva szombaton adták át az idei Káplár László Jó Ember Díjat, Judit Hagner, Németországban élő szobrászművész emberi kezet ábrázoló alkotását.

Káplár Lászlóra, az MTI hét évvel ezelőtt, ötvenéves korában elhunyt Baranya megyei szerkesztőségvezetőjére emlékeztek ily módon már hagyományosan barátai, kollégái, családtagjai a pécsváradi várban.

Az újságíró emlékét őrző alapítvány Káplár László kedvenc virága, a bánáti bazsarózsa virágzásának idején adja át évről évre a róla elnevezett Jó Ember Díjat.
Az idén tizenkilenc jelölt közül a kaposvári Gulyás házaspár érdemelte ki a Jó Ember Díjat - tájékoztatta az MTI-t a helyszínen L. Csépányi Katalin, a Káplár László emlékét gondozó kuratórium elnökségi tagja.

Az idei kitüntetett, Gulyás Jánosné saját módszert fejlesztett ki arra, hogy az ének-zenei nevelés miként segítheti elő a sérült személyiség fejlődését, és e zeneterápiával halmozottan sérült gyerekeknél ért el figyelemre méltó eredményeket.
Férje, Gulyás János, a kaposvári Együd Árpád művelődési központ nyugalmazott igazgatója a "hajléktalanok és rászorulók önzetlen segítőjeként" érdemelte ki az elismerést.
A díjátadó ünnepségen Belénessy Csaba, az MTI stratégiai alelnöke személyes hangú megemlékezésében idézte fel Káplár László tudósítói munkáját.

"Tíz évig laktunk egy autóban, vándorolva helyszínről helyszínre, eseményről eseményre" - érzékeltette Belénessy Csaba azt a közvetlen munkatársi kapcsolatot, amelyet 1986 és 1996 között akkor alakított ki Káplár Lászlóval, amikor Káplár az MTI-t, ő pedig - Baranya megyei tudósítóként - a Magyar Rádiót látta el anyagokkal.

Káplár László életművét az MTI archívuma őrzi, híradásaiból össze lehet állítani a Dél-Dunántúl, Baranya megye rendszerváltó korszakának és a drávaszögi háborúnak az eseményeit - hívta fel a figyelmet Belénessy Csaba.

A megemlékezés résztvevői a díjátadás után a pécsváradi várból a Zengőre mentek, s a bánáti bazsarózsák termőhelyén emlékeztek meg a névadóról.

(mti)