Doktoranduszok konferenciáját tartották meg Pécsett

2018. február 14. szerda 17:30

Doktoranduszok konferenciáját tartották meg Pécsett

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Hittudományi Osztálya 2018. február 9 és 11 között tartotta éves teológuskonferenciáját, amelynek idén a Pécsi Egyházmegye és a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola adott helyet. 

A háromnapos Fiatal Kutatók és Doktoranduszok VIII. Nemzetközi Konferenciája során közel hetven, teológiával illetve vallástudománnyal foglalkozó doktorandusz számolt be legfrissebb kutatási eredményéről. A tudományos tanácskozás védnöke Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita és Steinbach József, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke volt. A megnyitón Udvardy György pécsi megyéspüspök, a konferencia védnöke és Szabó Péter, a DOSz elnöke is köszöntőbeszédet mondott.

Kiss Gábor, a Hittudományi Osztály elnöke kiemelte a szakmai tudományos kapcsolatok értékét és fontosságát, amelyek lehetővé teszik, hogy egymás kutatási eredményeit megismerve kölcsönösen gazdagodjanak a tudományos tanácskozás résztvevői. A szimpózium nyitónapjának főelőadásait Béres Tamás (Evangélikus Hittudományi Egyetem) és Kovács Gusztáv (Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola) tartották. Szombaton 9 szekcióban folytatódott a tanácskozás. Az egyházjogi szekciót Balog Márta és Tamási Anna Éva, az I. egyháztörténeti szekció Kiss Gergely, a II. egyháztörténeti szekciót Klestenitz Tibor, a szisztematikus teológiai szekciót Török Csaba, a gyakorlati teológiai szekciót Máté-Tóth András, a liturgiatudományi szekciót Maróti Gábor, a morálteológiai szekciót Fazakas Sándor, az ószövetségi szekciót Lukács Ottilia, míg az újszövetségi szekciót Szatmári Györgyi vezette. A szekcióvezetők az adott tudományterületek kiemelkedő kutatói.

Az elhangzott előadásokat 2018-ban magyar és angol nyelven is publikálják.

Fiatal Kutatók és Doktoranduszok Nemzetközi Teológuskonferenciájának immár másodszor adott otthont a Pécsi Egyházmegye, ezen belül is a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola. A konferencia célja, hogy kutatói pályájuk elején járó fiatal teológusok, vallásfilozófusok, egyháztörténészek, kánonjogászok stb. számára olyan fórumot biztosítson, amelyen bemutathatják legfrissebb kutatási eredményeiket, azokat megvitathatják egymással, és építő kritikákat kaphatnak az adott tudományterület elismert szakértőitől. Azonban a konferencia szerepe nem csupán az, hogy tudományos fórum legyen, hanem ugyanennyire szolgálja a kapcsolatteremtést és a közösségépítést is.

Nyitóelőadásában Kovács Gusztáv, a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora a teológiát művelő kutatók közötti kapcsolatok és tapasztalatcsere fontosságáról beszélt, ezzel mintegy megfogalmazva a háromnapos rendezvény küldetését. A konferencia valóban nem csupán az előadótermekben zajlott, hanem fontos szerepet játszottak a kötetlen beszélgetésre alkalmat adó kávészünetek, kulturális és gasztronómiai programok, amelyeken az Európa legkülönbözőbb egyetemeiről érkezett fiatal teológusok között nem csupán gyümölcsöző szakmai kapcsolatok, hanem barátságok is szövődtek.

Forrás: PEM