Az MTV pécsi alkotói nemzetközi díjat nyertek

2011. május 04. szerda 18:44

A világ legrangosabb televíziós fesztiváljainak versenyprogramjában mutatkozik be júniusban Monte-Carlóban Al Ghaoui Hesna és M. Nagy Richárd, a közszolgálati televízió két munkatársa, az MTV pécsi alkotói pedig a regionális televíziók nemzetközi versenyén nyertek díjat - tájékoztatta a Magyar Televízió szerdán az MTI-t.


Al Ghaoui Hesna A halál illata című riportfilmje a Monte-Carlói Televíziós Fesztiválon, M. Nagy Richárd Szellemőrzők című munkája pedig az ugyancsak Monte-Carlóban zajló URTI nemzetközi szerzői dokumentumfilmes szemlén szerepel.

A halál illata a kurd hegyvidéken, Észak-Irakban elkövetett vegyi támadások túlélőiről szól. Al Ghaoui Hesna tavaly forgatott Szaddám Huszein iraki diktátor és "Vegyi Ali" néven ismertté vált hadügyminisztere háborús bűneiről, amelyekről a túlélő szemtanúk számoltak be. A televízió Panoráma műsorában vetített riportfilmben megszólal egy asszony, aki fiatal lányként élte túl a támadásokat, és évtizedekkel később tanúként idézte fel a történteket a diktátor elleni per során. A riporternő egy titkos börtönben is készített felvételeket, ahol szintén egy túlélő mesélt arról, hogy ott politikai okokból vagy származásuk miatt kínoztak meg foglyokat.

A riportfilmet - amelynek operatőre Rácz László, vágója Ribényi Tamás volt - az 51. Monte-Carlói Televíziós Fesztivál hír dokumentum kategóriájának mezőnyébe válogatta be a zsűri.

A Szellemőrzők című 25 perces alkotásban, M. Nagy Richárd filmjéban fekete-fehér festői képsorokból bontakozik ki az alföldi tanyán élő Lajos család élete. A film a városi ember nézőpontjából reflektál a tanyasi család világtól elzárt, mégis harmóniát tükröző életére.

"A film címe is ezt a kettősséget jelzi. Az emberi értékrend megingott, ezért egyre inkább igényünk van arra, hogy pontosan ismerjük a feladatunkat, szerepünket, tudjuk a helyünket a világban, mert ez biztonságérzetet ad. A tanyasi ember születése, életkörülményei következtében, a városi ember pedig tudatosan juthat el eddig a nyugvópontig, így válhat szellemőrzővé" - fogalmazott a rendező.

A fikciós dokumentumfilmet 64 ország 223 filmje közül válogatták be az URTI szerzői dokumentumfilmes szemle tíz versenymunkája közé. A film operatőre Vizi Attila, vágója Szombathy Dániel, hangmérnöke Nagygyörgy Gábor volt.

Az MTV pécsi munkatársai a Prix Circom-on, a regionális televíziók európai versenyén nyertek díjat Eufória című európai információs műsorukkal. A Gyurkity István, Németh Zsolt, Meszes Boglárka és Zakariás László által készített produkció a Vivre L'Europe kategória első díját kapta. A díjat és az azzal járó pénzjutalmat a május 5-i temesvári gálán vehetik át az alkotók.

(mti)