A járműveket Pécsre kormányzó sofőrök szerint prímák az „új" holland buszok

2015. szeptember 08. kedd 08:25

A járműveket Pécsre kormányzó sofőrök szerint prímák az „új

Műszaki és esztétikai szempontból gyakorlatilag kifogástalan állapotban vannak azok az autóbuszok, amelyeket hamarosan a baranyai megyeszékhelyen állítanak szolgálatba - mondta a Pécsi Újság.hu-nak egy  sofőr, aki részt vett a járművek Hollandiából Pécsre szállításában.

- Kis túlzással tényleg olyanok, mint az újak - nyilatkozta hírportálunknak egy sofőr, aki több Volvo volánja mögött is ült a Hollandiából Pécsre vezető úton.

A használt, hat- hétéves buszok számára egyfajta tesztnek is beillik a mintegy ezerötszáz kilométeres távolság megtétele.

- Ha valami gond van, azt szinte biztosan kiderül ilyen hosszú út alatt, amelyet ráadásul a legtöbb busszal kánikulában tettünk meg, ami a járművek számára is nagyon megterhelő. Ennek dacára csak néhánynál fordult elő apróbb, jelentéktelennek tekinthető meghibásodás. A Volvók nemcsak műszaki, hanem esztétikai szempontból is nagyon jó állapotban vannak, más szóval prímák, ezért szerintem jó vásárt csinált velük a Tüke és a város, be fognak válni Pécsett - tette hozzá.

Nem repülhet rájuk a NAV

A buszok cseréjével tovább csökken a Pécsett futók átlagéletkora, így üzemeltetésük olcsóbb lesz, s tovább csökkenhet a járatkimaradások száma is.
A beszerzés további előnye, hogy a Tüke Busz így már saját, és nem bérelt járműveket használhat. Ez utóbbi azért is különösen fontos, mert a NAV bármikor eladhatja a most használt, a Pécsi Közlekedési Zrt.-től bérelt buszokat, ami a buszközlekedés leállását jelentené.

A járművek elsöprő többsége már megérkezett, a megvásárolt 115 darab közül mintegy tíz várakozik még Hollandiában a szállításra, erre - úgy tudjuk - két héten belül sor kerül.

A buszokat még idén forgalomba is állítják, vagyis hamarosan a pécsi utazóközönség is tesztelheti azokat.

- Az üzembe helyezést több forgalmi és műszaki hatósági tanúsítvány beszerzése is megelőzi. Az autóbuszok alapos műszaki átvizsgálása, ellenőrzése folyamatban van - nyilatkozta korábban a Pécsi Újság.hu-nak Bognár Szilvia, a Tüke Busz Zrt. ügyfélszolgálati és ellenőrzési vezetője. Hozzátette: a járművekbe elektronikus utastájékoztatási berendezéseket építenek, és természetesen a holland feliratokat is lecserélik. 

Képünk illusztráció.

M. B. - Fotó: Kálmándy Ferenc