Nem mostanában lesz újra pécsi urán: fagyasztják a Wildhorse-ügyet

2013. november 28. csütörtök 11:13

Nem mostanában lesz újra pécsi urán: fagyasztják a Wildhorse-ügyet

Egy kormányhatározat szerint Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszternek november végéig kell összeállítania a magyarországi bányászat fejlesztéséhez kapcsolódó tervezetet. Ennek kapcsán ugyan előrelépés várható a megakadt pécsi uránbányanyitási projektben is, bár Benkovics István, a Wildhorse ügyvezetője szerint egy ideje semmiféle érdemi elmozdulás nem történt az ügyben.

Hónapok óta nincs előrelépés a pécsi bányászat felélesztéséhez kapcsolódó projekt ügyében. (Korábban a témában megjelent írásainkat lásd kapcsolódó anyagaink között jobbra - a szerk.) Ismert, az ausztrál tulajdonú Wildhorse Energy Hungary Kft. újjáélesztené a Pécs környéki uránbányászatot, de a projekt elég lassan halad, nyár óta pedig nem történt érdemi előrelépés az ügyben.

Benkovics István, a cég ügyvezető igazgatója megkeresésünkre azt mondta, még mindig nincs információjuk a projekttel kapcsolatos kormányzati álláspontot illetően.

- A minisztérium nyáron befogadta megvalósíthatósági tanulmányunkat, azóta azonban nem tapasztalható elmozdulás. Várjuk a kabinet következő lépését - fogalmazott a szakember. Benkovics így a tavaly a társaság és az állam részvételével megalakított vegyesvállalat, a Magyar Urán Zrt. jövőjével kapcsolatos folytatásról sem tudott beszámolni.

Szintén a projekt „lefagyásáról" tájékoztatta munkatársunkat Kővári János országgyűlési képviselő, az önkormányzat Természet és Emberi Erőforrás Fejlesztési Bizottságának elnöke. A politikus szerint is nagy a csend néhány hónapja a projekt körül.

- Utoljára az ősz elején tárgyaltunk a nemzeti fejlesztési miniszter asszonnyal és az energetikai államtitkárral e kérdésben, de azóta nem tudok egyéb eredményről beszámolni - közölte. Ő úgy véli, a tanulmányban megfogalmazottak nem tartalmaztak sürgető intézkedéseket a kormányra nézve.

Az viszont tény, hogy Németh Lászlónénak november 27-ig kellett előállnia a magyar bányászat fejlesztésével kapcsolatos terveivel. Noha úgy tűnik, hogy a pécsi uránbányászat újjáélesztése még várat magára egy ideig, a szénbányászat újbóli megkezdése viszont már a közeljövőben megvalósulhat.

Ahogy korábban már napvilágot látott, újraindulhat a vájárképzés Komlón. Ez persze Pécs számára is előnyökkel járhat.

- A pécsi szénvagyon újrahasznosítását illetően is készültek már tanulmányok, amelyeket felhasználtunk a városi energiastratégia megalkotásakor - fogalmazott Kővári. A vizsgálatok egyebek mellett arra keresték a választ, hogy milyen technológiával lenne hatékonyan kitermelhető a meglévő szénkészlet úgy, hogy a szén-dioxid-kibocsátás ne haladja meg az egészségügyi előírásokat.

Képünkön Benkovics István, a Wildhorse Energy Hungary Kft. ügyvezető igazgatója látható egy korábbi fórumon.


H. L. B.