Kiakadt a Wildhorse titkolózásán az LMP pécsi képviselője

2013. május 17. péntek 08:14

A Pécsi Újság.hu szerdai cikke nyomán közleményt adott ki az LMP önkormányzati képviselője, dr. Kóbor József, melyben a Wildhorse tájékoztatási gyakorlatát kifogásolja. Az alábbiakban közöljük:

"Wildhorse uránbánya: Pécs alatt, a pécsiek feje felett?

Az LMP elfogadhatatlannak tartja a pécsi uránügy kezelését. Minden korábbi ígéret és hitegetés ellenére a Dunántúl legnagyobb városa, a területében is érintett Pécs továbbra sem kap alapvető információkat a Wildhorse ausztrál projektcég által tervezett uránbányászattal kapcsolatban.

Mindeközben a külföldi cég közvetlenül egyeztet a magyar kormánnyal. Közös projektcéget alapítottak a Mecsekérccel, és Kövágószőlős önkormányzatával, Magyar Urán Zrt. néven. Abszurd, hogy a 150 ezres Pécs kevéssé van beavatva a projekt előkészítésébe, holott a város alatt lejtős aknák futnának. A cég jelenleg is várja a tulajdonosi hozzájárulást az önkormányzattól a próbafúrásokhoz.
Elfogadhatatlan az az érvelés, hogy a Wildhorse cég üzleti titokra hivatkozva nem adja át Pécsnek a bányászati terveket tartalmazó részletes tanulmányát, hiszen ők maguk ismerték el, hogy az uránvagyonra vonatkozó adatok jórészt a régi uránbányáé voltak, tehát köztulajdont képeznek. Ráadásul a legmagasabb szintről is - beleértve Orbán Viktor miniszterelnököt - olyan ígéretek hangzottak el, hogy Pécset bevonják a tervezett folyamatba, semmi sem történhet Pécs önkormányzata és polgárainak döntése nélkül.

A jelenlegi helyzet viszont arra utal, hogy a Fidesz-kormánynak fontosabb a külföldi céggel való együttműködés mint az itt élő polgárok egészséges környezethez való joga! A kialakult helyzetre való tekintette az LMP megyei szervezete Páva Zsolt polgármesternél a Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi.

Dr. Kóbor József
önkormányzati képviselő, LMP"