A kormány a teljes Wildhorse-tanulmányt, a pécsi önkormányzat csak a részletes kivonatot kapja

2013. május 15. szerda 16:32

A kormány a teljes Wildhorse-tanulmányt, a pécsi önkormányzat csak a részletes kivonatot kapja

Rövid időn belül átadja a Wildhorse Energy Hungary Kft. a kormányzat részére a mecseki uránbányászat megvalósíthatósági kérdéseiről készült teljes tanulmányát - mondta el lapunknak az ausztrál tulajdonú cég ügyvezető igazgatója, Benkovics István (képünkön). A bányaipari szakember hozzátette, ugyan nem a teljes anyagot, de annak kivonatát a pécsi önkormányzat is megkapja.


Mint ismert, a tanulmány tavaly novemberében készült el, nagyszámú hazai és külföldi szakértő bevonásával.

A Magyar Urán Zrt. még nem termelő cég

A Wildhorse 2012 szeptemberében jegyeztette be a Magyar Urán Zrt.-t. E társaság még nem termelő cég, vagy üzem, hanem úgynevezett céltársaság, amelynek küldetése, hogy a mecseki uránbányászat megvalósíthatóságát vizsgálja. Amennyiben a megvalósíthatóság igazolható, akkor pedig kezdje meg a termelő cég megalapítását. A résztvevőkre addig semmiféle eljárási, finanszírozási vagy támogatási kötelezettség nem hárul, amíg a további lépések nem történnek meg - az újabb kormányzati belegyezés és a helyi támogatás megszerzését követően.
- Társaságunk arra várt, hogy létrejöjjön az adminisztratív vegyesvállalat (lásd első keretes írásunkat - a szerk.), így átadhassa az elkészült anyagot a céges partnerei és az illetékes minisztériumok részére. Ezáltal a tanulmányban foglaltak beilleszthetők lesznek egy későbbi kormányzati előterjesztésbe is - összegezte az elmúlt időszak fejleményeit Benkovics István (képünkön).

A Magyar Urán Zrt.-hez a MECSEKÉRC Zrt. és a kővágószőlősi önkormányzat is csatlakozott. Ők - tette hozzá a Wildhorse ügyvezetője - a szerződések aláírásával egy időben megkapták a teljes tanulmányt, ahogy a kormányhatározatban szereplő Magyar Villamos Művek Zrt. is.

Hogy minderre miért csak most kerül sor, arra a következőket mondta az ügyvezető:

- Nem tehettük meg, hogy megfelelő jogalap nélkül kiadunk üzleti értéket képviselő anyagokat. Ezért vártunk arra, hogy a Wildhorse által 2012 szeptemberében bejegyzett társaságban, a Magyar Uránban az állami tulajdonú cégek jelképes tulajdonrészt szerezzenek. A kormányzati döntés és helyi támogatás megszerzése után nem egyből a bányanyitás kezdődne, hanem egy hosszú, (2-2,5 éves) minden, a törvényekben előírt szakhatóság bevonásával történő engedélyezési eljárás indulhatna el. Ennek feladata a bányanyitás és művelés feltételeinek előírása annak érdekében, hogy az uránbánya elérje vagy akár felül is múlja a magyar és EU szabványokat, valamint megfelelő ellenőrzést és tájrendezési tevékenységeket biztosítson.

Benkovics István megjegyezte: „amennyiben nem sikerül meggyőzni az illetékes minisztériumokat, hogy az előírt követelmények betartásra kerülnek, kormányzati döntés és helyi támogatás ellenére is hozhatnának olyan döntést, mely akár ki is zárná a bányanyitást. Erre azonban pontosan a mélyreható, részletes, a szakhatósági követelmények ismeretében, az azokra messzemenőkig kiterjedő tanulmány eredményei alapján elég csekély az esély".

Mint korábban beszámoltunk róla, Kővári János a Pécsi Újság.hu-nak azt mondta, sem bizottsági elnökként, sem képviselőként nem tudja támogatni a Wildhorse azon kutatófúrásait (például a kismélyvölgyit), amelyekhez önkormányzati út- vagy területhasználati hozzájárulás szükséges, amíg a társaság nem bocsátja tanulmányt az önkormányzat rendelkezésére.

Benkovics István erre azt válaszolta, hogy az önkormányzat a tanulmány alapos és részletes kivonatát és nem teljes anyagát kapja meg, mivel a teljes anyag átadásának speciális jogi keretei és feltételei vannak, de a hosszú távú még szorosabb együttműködés érdekében sikerült egy olyan megoldást találni, hogy a város a folyamat már e korai szakaszában hozzájuthat a lényeges információkhoz.

Huszonöt-harminc évre terveznek

[$frame2]Benkovics István tájékoztatása szerint a Mecsek gyomrában található készlet meghaladja a korábban már összesen kitermelt közel 21 ezer tonna fémurán-mennyiséget. Mindez alapján 25-30 éves működéssel kalkulálnak. A cég számításai szerint közel 700 embernek adnának munkát a termelés időszakában. A Wildhorse ügyvezetője hozzátette, nemcsak a kitermelés, hanem az ércdúsítás is helyben zajlana, tehát egy dúsítóüzem felépítését is tervezik. A végterméket, az úgynevezett „sárga por" formájában előállított urán-oxidot pedig a világpiacon értékesítenék.
Érdeklődésünkre, hogy véleménye szerint az anyag kielégítő információt szolgáltat-e az önkormányzat részére, elmondta, úgy gondolják, hogy igen. Ezen felül a Wildhorse külső, szakértői segítséget is felajánlott annak érdekében, hogy minden kérdésre a lehető legkimerítőbb választ kaphassanak az érdeklődők.

A hogyan továbbról a Wildhorse Energy Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, érvényes kutatási műszaki üzemi tervvel rendelkeznek, a szerint dolgoznak. A kutatási létesítményeket elvben már korábban engedélyezték, viszont a megvalósításukhoz szükséges a terület birtokosának (például Kismélyvölgy esetében a pécsi önkormányzatnak) a hozzájárulása. Ilyen kérdések vannak jelenleg napirenden, de bíznak benne, hogy a kutatások lezárulhatnak még az engedélyezett időszakon belül.

Munkatársunk arra a Wildhorse-szal kapcsolatban terjedő szóbeszédre is rákérdezett, miszerint a cég bányanyitási szándékai nem komolyak, és tevékenységük inkább a tőzsdén jegyzett cég papírjainak értékemelését szolgálja.

Benkovics István erre a következőképpen válaszolt:

- A tőzsdei, különösen az ásványi nyersanyagok kutatásával foglalkozó cégekre - az ENRON botrány után - még szigorúbbá vált szabályok vonatkoznak. Ezen túl, hét éve van jelen Magyarországon a Wildhorse, azóta kitartóan fejleszt és dolgozik, alapvetően két területen: a szén- és uránkutatásban. Tudni kell, hogy rendkívül sok pénzt, több milliárd forintot költöttek ezekre a munkákra. Tőzsdei cégről lévén szó, a Wildhorse természetesen abban érdekelt, hogy a projektjei igazolják életképességüket, hiszen a kutatás fázisában csak kiadások vannak, bevételek nem jelentkeznek. A cég nyilvánvalóan azzal a reménnyel finanszírozza a mecseki urán projektet is, hogy el tudja indítani a termelést és így a kutatásba fektetett összegek is megtérüljenek.

B. G.