A Wildhorse nem adja át a tanulmányt se Pécsnek, se a kormánynak

2013. március 08. péntek 09:42

A Wildhorse nem adja át a tanulmányt se Pécsnek, se a kormánynak

Sem a kormánynak, sem a pécsi városházának nem adja ki a mecseki uránbánya nyitásával kapcsolatos előzetes hatástanulmányt a Wildhorse - tudta meg lapunk Kővári Jánostól, az önkormányzat természeti és emberi erőforrás bizottságának elnökétől. A politikus a Pécsi Újság.hu-nak leszögezte, amíg ez nem történik meg, addig ő nem tudja támogatni a társaság kismélyvölgyi kutatófúrásaihoz szükséges városi hozzájárulást.


Mint egy hónapja hírül adtuk, Páva Zsolt polgármester és Kővári János országgyűlési képviselő levélben fordult a mecseki uránbánya nyitását tervező céghez, hogy a szóban forgó tanulmányt megismerhessék.

A fejleményekről szólva Kővári János elmondta, nemrég kaptak egy levelet a Wildhorse-tól, amiben arról írtak, hogy a tanulmány elkészült, azt azonban sem az önkormányzatnak, sem pedig a magyar kormánynak nem kívánják kiadni. A képviselő emlékeztetett, a kormány a mai napig nem döntött arról, hogy társul-e a céghez, s álláspontja szerint ezt a Wildhorse vezetői úgy értékelik, hogy amíg ez a döntés nem születik meg, addig nincs mit bemutatniuk.

A képviselő úgy fogalmazott, nem hiszi, hogy ebben az ügyben a Wildhorse-nak kellene diktálnia, ugyanis a kormány világossá tette, hogy először kér egy helyzetfeltárást, hogy mérlegelni tudja, hogy támogatja-e a projektet vagy sem.

Kővári János szerint e fejlemények tekintetében felmerül a kétely azzal kapcsolatban, hogy ez a tanulmány egyáltalán létezik-e. Mint hozzáfűzte, hasonló tanulmányokat készítő szakemberek szerint a megadott idő alatt alapos munkát nem lehet végezni.

- Azzal kapcsolatban is felmerülnek kételyek, hogy a Wildhorse-nak egyáltalán komolyak-e a szándékai, s ezt kormányzati szinten ugyanígy látják - summázott.

A hogyan továbbról szólva kiemelte, a fentiek fényében sem bizottsági elnökként, sem képviselőként nem tudja támogatni a Wildhorse azon kutatófúrásait (például a kismélyvölgyit), amelyekhez önkormányzati út- vagy területhasználati hozzájárulás szükséges.

Kővári János azon meggyőződésének is hangot adott, hogy a városnak nem a múltba kell visszafordulnia az energiaforrások tekintetében, hanem azokat kell feltárni és kihasználni, amelyek sem a környezetre, sem a város lakóira nem jelentenek kockázatot, tehát például a nap- és geotermikus energiát.

Az ügyben megkerestük Beknovics Istvánt, a Wildhorse ügyvezetőjét is, aki a fentiekre reagálva elmondta, társaságuk "a feltételeket, amelyet a kormányhatározatban kitűztek, teljesítette". Tehát - fűzte hozzá - megalakította az állami szerepvállalással létrehozni szándékozott vegyesvállalat alapját képező társaságot, amelyet Pécsett jegyeztetett be és elkészítette a tanulmányt.

- A kormányhatározat azzal a szándékkal jött létre, hogy az állam számára értékelést adjon a projekt megvalósíthatóságára vonatkozólag, ezért a tanulmányt önhatalmúlag nem tehetjük közzé. Arra a lépésre várunk, hogy a kormánynak át tudjuk adni a tanulmányt, ami akkor teljesül, ha a vegyesvállalat is létrejön, tehát a megalapított cégbe belépnek az állami partnerek - fogalmazott.

E társaság céljáról azt mondta, kizárólag adminisztratív feladatokat látna el, s biztosítaná a jövőben az állammal történő együttműködés kereteit.

Kővári János nyilatkozatára, amely szerint a fejlemények miatt megkérdőjeleződik a tanulmány léte, s ezzel együtt a Wildhorse bányanyitási szándékának komolysága, Benkovics István úgy reagált, ilyen feltételezésekkel nem kívánnak foglalkozni. Ugyanakkor hozzátette, meggyőződése, hogy társaságuk komolyan tesz a dolgát, és úgy látja, ezt az idő is igazolni fogja.

Arra a széles körben terjedő feltételezésre is rákérdeztünk, amely szerint az említett tanulmány nem is egy újonnan elkészített dokumentum, hanem egy korábbi urános időkből származó tanulmány „leporolása", Benkovics azt mondta, e feltételezésre is az idő fog válaszolni. Mint fogalmazott, megnyugtató módon.

- A tanulmány magyar és külföldi szakértők munkájában készült el, úgy, hogy a mai, korszerű ásványi nyersanyag értékelési módszereket alkalmaztak és ennek megfelelően értékelték a lelőhely potenciálját, és gazdaságos kitermelésének módját - összegzett a Wildhorse ügyvezetője.

Archív felvételünk
a Kismélyvölgybe tervezett kutatófúrások helyszíne mellett készült.

B. G. - Fotó: Dittrich Éva