Teniszpálya-|körkép: nézzük, üssük!

2007. október 23. kedd 17:56

Teniszpálya-|körkép: nézzük, üssük!
A napokban sorra nyitnak a pécsi fedett teniszcsarnokok. Az edzettebbek azonban pár hétig még a szabadban is üthetik a labdát. Körképünkben az alapvető kérdésekre keressük a választ: hol, mi, mennyiért elérhető számunkra?

Az elmúlt esztendők pályaépítési hulláma sokat lendített a megyeszékhely teniszéletén. Igaz, a lehetőség, akár csak szurkolni, akár a salakon megizzadni akarunk, földrajzi szempontból elég behatárolt a pécsiek számára. Főképp a most induló fedett pályás időszakban: állandó, épített csarnoka ugyanis csak a Makár Tanyának van, míg sátrat a Bártfa utcában, a Balokányban és a Dédász-nál húznak télire a pályák fölé. Azaz Kertváros és a keleti városrész lakói ma sem hódolhatnak saját környékükön a fehér sportnak.

A „profi" oldalról közelítve - ami természetesen csak nagyon kevés kivételezett számára jelent némi költségtérítést, esetleg pénzdíjat - a Pécs 2000  Régiócentrum TC kívánkozik a sor élére. A legmagasabb szakmai képzettségű pécsi tenisztréner, Koncz Zsolt csapata hosszú évek óta előrukkol egy-egy országosan ismert játékos szerződtetésével. Igaz, ezek korábban csak a csapatbajnokik pár meccsére szóltak, Kuti Kis Rita (képünkön) mostani érkezése viszont valóban az első szenzációs igazolásnak minősíthető. A női világranglista korábbi 47. helyezettje ugyanis ténylegesen Pécsre költözött. Részt vesz a napi munkában és a csb-szereplés mellett elsősorban a fiatalok edzésében hasznosítja hatalmas rutinját.

A Pécs 2000 több csapattal is indul a hazai viadalokon, legelőkelőbben a Szuperliga-bronzérmes felnőtt női gárdáját jegyzik. A férfiak szintén harmadikak voltak az idei II. osztályú bajnokságban, de számos korosztályos együttesük is rendre saját pontvadászata élmezőnyében végez. Az ifik közül kiemelkedik Kovács Milán, aki immár másodszor végzett a 16 évesek egyéni bajnokságának az élén. E csapat vezetésével működik Pécsett az ország legnagyobb, csaknem heti 800 gyereket megmozgató iskolatenisz-programja.

Ha a „méret" felől közelítünk a pécsi teniszegyesületekhez, a Pécsi Elektromos SE, közismertebb nevén Dédász a listavezető. Ám hiába a 12 salakos pálya (ebből télen három fedett), szauna, konditerem és úszómedence, ahogy Varga János klubvezető fogalmaz, az utcáról „beesőknek" vajmi kevés szabad időponttal tudnak szolgálni, annyira kihasználnak minden percet a szakosztálytagok és bérletesek. Ahogy a legtöbb klubnál, itt is foglalkoznak oktatással, a maradó legjobbak a férfi I., II. és III. osztályú férficsapatok folyamatos utánpótlását adják. Egyéni versenyzőik közül Petrovits Szilárd, Gyenis Máté és Szilárd valamint Varga Gábor nevét sorolja az élre a szakosztályvezető.

Egy újabb szempontot, a létesítmény színvonalát és a kiegészítő szolgáltatások sokszínűségét tekintve a Makár Tanya kiemelkedik a sorból. Kétezer négyzetméteres, fedett csarnokukban lelátó, adogatógépes program, emellett fallabda- és bowlingpályák, fitneszcentrum, szauna, szolárium masszázs, éttermek, sőt, egy sportszálló is várja a betérőt. Laczkó Béla klubelnök emellett hangsúlyozza, hogy számtalan régiós, sőt rangos nemzetközi verseny házigazdaszerepét vállalják föl. Saját csapatuk a férfi harmadosztályban képviselteti magát.

A patinás balokányligeti Pécs Városi Tenisz Club immár négy évtizedes múltra tekint vissza. Tizenegy salakos pályájából télen négy légbefúvásos sátorban működik. Női és férficsapata az I. osztályban szerepel, korosztályos versenyzői rendre kiemelkedő eredményt érnek el országos egyéni és csapatbajnokságokon. A tenisz- és fallabdabajnoki címekkel is bíró Horváth Rita vezette klub több versenyt is rendez évente, ezek közül a legrangosabbak a 14 évesek immár hagyományos nemzetközi tornái. Kuriózum, hogy tenisziskolájuk nemcsak a nyári turnusokra korlátozódik, hanem a szakosztály utánpótlásbázisát adva egész éven át folyamatosan indít csoportokat.

A szabadtéri szezon a legtöbb pályán a végéhez közeledik. A kivétel a Káplán TC, amelyen nem a dátum, hanem az időjárás dönt: a játéknak az első tartós - a tapasztalat szerint december eleji - fagyok vetnek véget. Itt egyébként öt salakos teniszpálya mellett fallabda és asztalitenisz áll még rendelkezésre.

A Verseny utcában a PVSK-nál természetesen a klubtagok élveznek előnyt, A pályát emellett a Mediterrán Ifjúsági SE bérli, amelynek vezetője, Muharos Péter a hobbiteniszezők mellett a sportágat megtanulni vágyó gyerekeket- felnőtteket is oktat - itt is, míg télen a PVTC-nél bérelt pályákon. A Jégpálya mellett a Mecsek LSE három salakosa ugyancsak október végéig fogad egyéni játékosokat és tanulócsoportokat.


Pályák, árak


Káplán Tenisz és Fallabda Klub

Pécs, Eszék u. 2. Infó: Káplán János

Tel: (72) 447-603

web: http://ktp.uw.hu/

Óradíjak: 1000-1500 Ft

Oktatás: 6000 Ft/ 8 alkalomtól


Makár Tanya Sportcentrum

Pécs, Középmakár dűlő 4. Infó: Laczkó Béla

Tel: (72) 22-44-00; (30) 979-13-00.

web: http://www.makartanya.hu/

Óradíjak:

Szabad téren: 1400-2600 Ft

Csarnok: 2600-3800 Ft

Oktatás: Eseti tarifákkal.


Mecsek LSE

Pécs, Dr. Veress Endre u. 4-8. Infó: Maretics György

Tel.: (72) 254-923

Óradíjak: 800-1000 Ft.


Pécs 2000 TC

Pécs, Bártfa u.

Infó: Koncz Zsolt

Tel.: (72) 326-860; (20) 9326-860

Óradíjak

Szabad téren: 1000-1600 Ft

Fedettben: 2000-4000 Ft

Oktatás: 3000 Ft/5 főtől


Pécsi Elektromos SE

Pécs, Diófa u. 6. Infó: Varga János

Tel.: (72) 501-207

Óradíjak

Szabad téren: 1000-1500 Ft

Dedettben: 2600 Ft-tól

Oktatás: 1500 Ft/fő/órától


PVSK (Mediterrán Ifjúsági SE)

Pécs, Verseny u. Infó: Muharos Tibor.

Tel.: (30) 203-91-81

Óradíjak: 1600 Ft/óra

Oktatás.

Egyéni: 2400 Ft/óra

Csoport: 3300 Ft/3 fő


Pécs Városi Tenisz Club

Pécs, Universitas u. 32.

Infó: Horváth Rita

Tel.: (20) 98-38-593

Tel/fax: (72) 313-607

Óradíjak:

Nyáron: 1000-1500 Ft

Fedettben: 2000-3000 Ft

Oktatás: 1500 Ft-tól


(Az óradíjak mindenhol függenek az adott naptól, napszaktól is.)

Sz. Zs.