Visszatér az űrbe az első brit asztronauta

2017. január 28. szombat 08:30

Visszatér az űrbe az első brit asztronauta

A brit kormány bejelentése szerint Tim Peake visszatér a Nemzetközi Űrállomásra egy második misszióra. 

A kereskedelmi miniszter csütörtökön jelentette be a küldetést a londoni Tudományos Múzeumban, ahová elszállították azt a kapszulát, amellyel Peake 186 napos Principa-missziójáról hazatért.

A Szojuz TMA-19M kapszulát rendbe hozták, ennek ellenére még mindig látszik rajta a földi atmoszféra tüzes kéznyoma.

Peake következő küldetését egyelőre nem nevezték meg, pontos időpontjáról pedig majd az Európai Űrügynökség (ESA) dönt, de valószínűtlen, hogy 2019 előtt sor kerülne rá.

Az ESA legtöbb missziója az űrállomáson hat hónapos. A következő európai űrhajós az olasz Paolo Nespoli lesz, ő májusban indul.

A 44 éves Peake az első brit asztronauta az Európai Űrügynökségénél és a hetedik nagy-britanniai születésű az űrben.

186 napos fenn tartózkodása alatt a korábbi helikopter tesztpilóta több mint 250 kísérletben vett részt. Futópadon lefutotta a londoni maratont, és mintegy egymillió iskolást inspirált oktató célzatú tevékenységeivel.

Missziójának egyik csúcspontja űrsétája volt Tim Kopra NASA-asztronautával. Miközben űrbeli munkálataik sikerrel végződtek, az irányítók kénytelenek voltak rövidre zárni a kirándulást, miután Kopra sisakjába víz kezdett szivárogni.

Nagy-Britannia decemberben döntött róla, hogy továbbra is támogatja az ESA részvételét az ISS-programban. A következő négy évben 1,4 milliárd euróval járul hozzá.

Képünkön: Tim Peake a Szojuz TMA-19M kapszulával a londoni Tudományos Múzeumban, 2017. januás 26-án.

Forrás: Reuters - Fotó: EPA/Andy Rain