Vége a Cassininek, elégett a Szaturnusz légkörében

2017. szeptember 16. szombat 10:14

Vége a Cassininek, elégett a Szaturnusz légkörében

Magyar idő szerint délután két óra előtt néhány perccel hivatalosan véget ért a Cassini-misszió. 

 

A szakemberek szándékosan a Szaturnusz légkörébe vezették a szondát, hogy megkíméljék a szennyeződéstől az életnek potenciálisan otthont adó holdakat.

A Cassini körülbelül egy percet "élt" a légkörben, majd darabjaira hullott.

Kifogyott az üzemanyagból, ezért kellett az egyébiránt rendkívül termékeny kalandnak véget vetni.

A Cassini szaturnuszi légkörbe süllyedése lezárja a 22 héten át tartó Nagy finálét, amelynek során az óriásbolygó és gyűrűi közötti résbe merült le.

A terveknek megfelelően nyolc tudományos műszere folyamatosan küldte haza adatait. A szakemberek az elkövetkező hetekben kiértékelik az új adatkészletet, amely segíthet megismerni a hatodik bolygó keletkezésének és fejlődésének történetét, valamint a légkörében lezajló folyamatokat.

A NASA élő közvetítésében a meghatódott szakemberek a Sugárhajtási Laboratóriumban tapssal búcsúztak a Cassinitől. Az utolsó jelet magyar idő szerint 13.55 perc 46 másodperckor fogták.

A Cassini 1997-ben indult a Cape Canaveral-i légierőbázistól, és 2004-ben érte el a szaturnuszi rendszert. A NASA kétszer meghosszabbította misszióját, először két évig, majd további hétre. A második bővítés több tucat elrepülést hozott a jeges holdak mellett a szonda maradék üzemanyagának kiaknázásával.

A szaturnuszi rendszer feltérképezését a mai, végső merüléssel zárta le, biztosítva, hogy a holdak, többek között a felszín alatti óceánt hordozó és hidrotermális aktivitás jeleit felvonultató Enkeladusz ne szennyeződjön be.
Míg a Cassini missziója lezárult, a hatalmas mennyiségű, begyűjtött adat a kutatók szerint még évtizedekre elegendő munkát ad kezükbe.

A Cassini űrszondán lévő 12 tudományos műszer közül kettő berendezés fejlesztésében magyar kutatók és mérnökök is részt vettek.

Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont (korábban MTA Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet) kutatói a plazma spektrométer (CAPS) és a magnetométer (MAG) földi ellenőrző és kalibráló rendszerét fejlesztették. A NASA oklevéllel ismerte el tevékenységüket. A kutatóközpont egy-egy munkatársa társkutatói szinten vesz részt a CAPS és a MAG kísérletekben.

Képünkön: utolsó pillantás az Enkeladuszra szeptember 13-án.

Forrás: BBC/NASA/MTI - Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet