Ismét iszlamista terrortámadás történt Párizsban

2018. május 13. vasárnap 16:17

Ismét iszlamista terrortámadás történt Párizsban

Megkezdték a Párizsban késes terrortámadást végrehajtó Haszan Azimov hozzátartozóinak és ismerőseinek kihallgatását a csecsen rendvédelmi szervek - közölte vasárnap az Interfax orosz hírügynökség.

Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője a nap folyamán a Telegram üzenetközvetítőn közzétett bejegyzésében elismerte, hogy a néhány év óta francia állampolgárságú Azimov valóban az észak-kaukázusi köztársaságban - Argun városban - született, és 14 éves korában orosz személyi igazolványt kapott.



Kadirov szerint az okmány már nem érvényes, s Azimov 20 éves korában nem kapott új igazolványt.

"Szükségesnek tartom kijelenteni: azért, hogy Haszan Azimov a bűn útjára lépett, teljes egészében a francia hatóságokat terheli a felelősség. Csecsenföldön ő csak megszületett, a felnőtté válása és személyiségének, nézeteinek és meggyőződésének kialakulása a francia társadalomban ment végbe" - írta Kadirov.

A francia sajtóban megjelent közlések szerint a 20 éves Azimov 2010-ben kapta meg a francia állampolgárságot, egy strasbourgi egyetemen tanult és a támadás elkövetéséig Párizsban a szüleinél lakott. A szakszolgálatok látókörébe radikális iszlamistaként 2016-ban került. A hatóságok a "C" státusba sorolták be, ami azt jelentette, hogy radikális nézetei miatt potenciális veszélyforrásnak tartották.


Azimov egy embert leszúrt, négyet pedig megsebesített szombat este Párizs belvárosában. Áldozataira "Allahu akbar!" kiáltásokkal rontott rá. A támadót a rendőrök agyonlőtték.

 

Képünk illusztráció. 

MTI