Egyesek szerint megtalálták a Nibelungok kincsét

2014. március 02. vasárnap 14:25

Egyedülálló római kori arany- és ezüstkincset talált egy amatőr kincsvadász Rajna-vidék-Pfalz német tartomány déli részén.

A Németországban lábra kapott feltételezések nem zárják ki, hogy a nemrégiben megtalált páratlan lelet a legendás Nibelungok (burgundok) kincse is lehet, amelyet a híres lovagi eposz, a Nibelung-ének is megénekelt és amelynek történetét Richard Wagner A Nibelung gyűrűje című operatetralógiájában feldolgozta. Az illegális ásatásból származó, 5. századból való régészeti lelet értékét egymillió euró körülire teszik.

A Nibelungok legendája szerint Siegfried lovag megöli a Nibelung királyfikat és megszerzi kincsüket. Később Hagen megöli őt, és a kincset a Rajnába rejti. A Rajna medre az évszázadok folyamán sokszor változott, ezért a kincset ma már nem szükségképpen a folyóban kell keresni.

A nemrég megtalált, 1500 éves arany- és ezüst ékszerekről akár azt is el lehetne hinni, hogy a Nibelungok kincsének részét képezik. Az idő és a helyszín, ahonnan a nemrég felfedett antik tárgyak származnak, megfelelnek az eposz koordinátáinak, a római birodalom hanyatlásának, mondta egy archeológus, azt viszont nem tudják biztosan állítani, hogy valóban a Nibelungok kincse lenne.

Az 500-as években a germánok a Rajna-Pfalz vidékén fosztogattak, és egymást rabolták ki a rómaiakkal. Lehet, hogy amit a hobbi-kincsvadász Rülzheimban talált, nem más, mint ennek a zsákmánynak a része. Arany ruhadíszt, drágakövekkel kirakott ezüsttálat, egy ezüsttányér darabjait, valamint egy arannyal és ezüsttel bevont, összecsukható széket és nőket ábrázoló ezüst szobrokat ásott ki egy férfi, miután hosszú ideje fémdetektorral fésülte át a környéket.

A kincsvadász ismerős a hatóságok számára, tavaly május óta nyomoznak utána, most viszont lebukott, amikor a talált antik tárgyak egy részét el akarta adni. Saját kezűleg kiásott antik tárgyakat bejelentetés nélkül eltulajdonítani büntetendő Németországban, sikkasztásnak számít. Aki pedig ilyen tárgyakat vásárol, az az orgazdaságot támogatja.

A történészek egyedülállónak nevezik a rülzheimi tárgyakat, bár sajnálják, hogy nem ők, hanem egy illegális kincsvadász ásta ki az egymillió eurót érő aranyat, ezüstöt. A férfi ugyanis eltávolította a ruhadíszekről a rajta maradt szövetdarabokat, amely az archeológusokat értékes következtetésekre juttathatta volna.

A fémdetektorok megjelenése óta a Rajna-vidékén megszaporodtak a hobbi-archeológusok, ami veszélyt jelent a szakemberek munkájára. Akik ugyanis nem értenek az ásatásokhoz, nem tudják, milyen felbecsülhetetlen veszteséget okoznak a tudománynak azzal, ha kiásnak és eltulajdonítanak egy-egy pénzérmét, vagy régi fegyvert.

A Nibelungok kincse azonban a Rajna-vidékén több ezer ilyen önjelölt régészt vonz - és ez bizonyára így lesz mindaddig, míg ki nem derül, hova rejtette Hagen annak idején a temérdek aranyat.

 

Forrás: Kossuth Rádió