Bontás helyet áthelyezik II. Szent János Pál szobrát

2017. december 04. hétfő 16:26

A franciaországi Ploërmel önkormányzata eladja a püspökségnek és áthelyezi azt a II. Szent János Pál pápáról készült szobrot, amelynek keresztjét törvényellenesnek nevezte és lebontásra ítélte a francia alkotmánytanács - közölte hétfőn Patrick Le Diffon, a breton város polgármestere.

"Arra jutottunk, hogy a műemléket áthelyezzük egy közeli magánterületre. A püspökség gondoskodik az átvételről és a szobor áthelyezéséről is" - mondta a városvezető a francia hírügynökségnek.

A közigazgatási legfelső bíróság szerepét betöltő francia államtanács október 25-én rendelte el a kereszt eltávolítását az egykori pápa emlékművéről. A törvényszék az egyház és az állam szétválasztásáról rendelkező 1905. évi törvényre hivatkozva - amely tiltja vallási szimbólumok köztereken való kihelyezését - úgy határozott: Zurab Cereteli orosz szobrász alkotásáról hat hónapon belül el kell távolítani a keresztet, különben az egész emlékművet elbontják.

A Plöermel egyik közparkjában a lengyel pápa tiszteletére felállított szobor tetején egy 7,5 méter magas kereszt található, amely ellen már a 2006-os felavatás előtt tiltakozások voltak a városban, miután az sérti a francia közélet és közterület vallási semlegességének alkotmányos elvét.

"A műemlék elkerül a közterületről egy magánterületre, így ettől kezdve nem vonatkozik rá az 1905-ös törvény" - hangsúlyozta a polgármester. A szobrot alig néhány méterrel helyezik arrébb, a vannes-i püspökség egyik katolikus létesítményének területére.

A városvezető elmondta, hogy a további fellebbezések helyett a szobor elmozdítását tartotta a jobb megoldásnak. Az eladásról és az áthelyezésről a jövő évi eleji ülésén szavaz az önkormányzati tanács.

"Ez a leggyorsabb megoldás ahhoz, hogy véget érjen az egész" - hívta fel a figyelmet a polgármester. Patrick Le Diffon egy másik lehetőségként azon is gondolkodott, hogy magát a teret adja, ahol a szobor áll, a közeli katolikus iskolának. A tér privatizálása azonban hosszabb adminisztratív folyamat lenne és többen meg is vétózhatnák a polgármester szerint.

November elején Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte, a magyar kormány állja a felmerülő költségeket és vállalja az adminisztrációs terheket annak érdekében, hogy az eltávolításra ítélt keresztet Ploërmel városából Magyarországra lehessen szállítani, amennyiben a franciaországi település vezetése hozzájárul ehhez.

Szijjártó Péter akkor úgy fogalmazott, hogy Európa jövője szempontjából elképesztően káros minden olyan döntés, amely a kereszténység visszaszorítására irányul, és keresztény szimbólumok eltávolítását rendeli el. Hasonló gesztust tett Beata Szydlo lengyel miniszterelnök, aki úgy vélte, II. János Pál nagyszerű lengyel és nagyszerű européer volt, a kereszténység és az egyesült Európa jelképe, a róla készített szobrot ezért "meg kell menteni a cenzúrától".

MTI