A mohácsi csata idején már élt ez a grönlandi cápa

2018. szeptember 20. csütörtök 09:45

A mohácsi csata idején már élt ez a grönlandi cápa

Az atlanti térség sarkvidéki régiójában talált több mint 500 éves grönlandi cápa új életkor rekordot jelent a Föld gerinces élővilágában. A grönlandi cápákról eddig is ismert volt, hogy más gerinceshez képest rendkívül hosszú életperiódussal rendelkeznek, ám a Science tudományos szaklapban most közzétett tanulmányban leírt példány minden bizonnyal a földi élővilág legidősebb ismert élő gerincese.

 

Még az idei év elején publikálta a norvég Arctic University tengerbiológus professzora, Dr. Kim Truebel azt a tanulmányt, ami egy újonnan kifejlesztett életkor-meghatározási módszer alapján arra a megállapításra jutott, hogy a grönlandi cápák (Sominosus microcephalus) életciklusa csaknem a duplája a korábban elfogadott 200 éves átlagos életkornak.


Truebel és tudóstársai egy olyan új, a grönlandi cápák pontos életkorának meghatározására alkalmas matematikai modellt fejlesztettek ki, ami a szemstruktúra, elsősorban a szemlencse és a szaruhártya öregedését veszi figyelembe.


Már élt, amikor Szulejmán győzelmet aratott Mohácsnál

Mint Steven Campana, az Izlandi Egyetem cápaszakértője elmondta, a tengerbiológusok már évtizedek óta keresik azt a módszert, amellyel a grönlandi cápák életkora pontosan meghatározhatóvá válik.

Az Arctic University kutatói által kifejlesztett és minden eddiginél pontosabb új módszer segítségével a tudósok 28 grönlandi cápa életkorát vizsgálták meg.

Több, mint 500 évesnek bizonyult a megvizsgált példány

A vizsgálatba bevont egyedek között akadt egy 395 éves példány, ám még ennél is jóval idősebbnek bizonyult az a grönlandi cápa, ami a mérések szerint 1505-ben születhetett.

 


 

Forrás: Origo.hu