A Jupiter Európa nevű holdján van a legnagyobb esély az életre

2018. június 23. szombat 09:37

A Jupiter Európa nevű holdján van a legnagyobb esély az életre

James Green, a NASA nemrégiben kinevezett vezető kutatója szerint a Jupiter Európa nevű holdján van a legnagyobb esély arra, hogy összetett élet nyomaira bukkanjanak. Erről a friss feltételezésről Bécsben az ENSZ Világűrirodájának konferenciáján beszélt. 

 

Az Európát jégkéreg borítja, amely alatt óceán húzódik. Ebben valószínűleg kétszer annyi víz van, mint a Földön. A jégben kialakuló vetődések révén nemcsak gejzírek, hanem vízből, valamint vízgőzből álló falak is kilövellnek - mondta James Green, akit áprilisban neveztek ki az amerikai űrkutatási hivatal vezető kutatójává.

Évmilliárdok alatt kialakulhatott az élet az Európán

A 4,5 milliárd éves Európa jégkérge a földi lemeztektonikához hasonlóan mozog. A vízen kívül az élet minden alapelemét birtokolja, és mivel sok ideje volt, ezért nagy az esély arra, hogy élet összetett formái alakultak ki rajta - fogalmazott Green a Bécsi Természettudományi Múzeumban diákok előtt tartott beszédében.

Ahhoz, hogy életet keressenek az Európán, landolni kell a felszínén, a holdjárónak le kell másznia az egyik jéghasadékon, hogy elérje a vizet, és a víz és jég határán keressen életre utaló nyomokat. Az Antarktiszról ugyanis tudni, hogy éppen az ilyen zónák kedveznek az élet kialakulásának.

Mivel a Jupiter világos infravörös fényben világít, elképzelhető, hogy az óceánban létező élet megtanulta érzékelni a jégkérgen áttörő fényt - vélik a tudósok.

Földitől eltérő létformák jöhettek létre az űr más pontjain

Az Európa feltérképezése még a kezdeteknél jár. A NASA a 2020-as évek elejére tervezi a Clipper nevű missziója indítását a Jupiter-holdra. A Jupiter körberepülésekor tucatnyi alkalommal száll el a szonda elszállni az Európa előtt, nagy felbontású kamerájával megfigyeli a felszínt, és lehetséges leszállóhelyeket keres. A vízkitörések felett elemzi a kilökődő anyag összetételét, és radarjával meghatározza a jég vastagságát. Vélhetően a 2030-as években juthat el egy holdjáró a jég alá.

Az élet azonban nem feltétlenül olyan formában létezik, mint a Földön. A földitől teljesen eltérő életforma létezésére remek jelölt a Titán is, a Szaturnusz holdja. Ez a Föld mellett a Naprendszer egyetlen égitestje, amelynek felszínén folyadék van. Ez azonban nem víz, hanem folyékony metán.

Egy egész tudományterület foglalkozik az úgynevezett Weird Life - magyarul különös élet - kérdésével, amely az élet földitől teljesen eltérő formája, a metánon mint oldószeren alapul. Egyelőre nem léteznek elképzelések arról, hogyan működnek ilyen körülmények között a sejtek vagy az anyagcsere.

MTI