A bolgároknál megakad a Déli Áramlat gázvezeték

2014. június 08. vasárnap 18:53

A bolgár kormányfő utasítást adott a Déli Áramlat megvalósításának felfüggesztésére országa területén, de erről a szófiai kormány még nem értesítette Moszkvát - tájékoztatott vasárnap az orosz energiaügyi minisztérium.

A tárca képviselője úgy vélte, hogy a kérdést megvitathatják a hétfőre Brüsszelbe tervezett orosz-ukrán-EU háromoldalú gáztárgyaláson.

Plamen Oresarszki bolgár miniszterelnök a döntést azt követően jelentette be, hogy vasárnap Szófiában amerikai szenátorokkal találkozott. Azt mondta, hogy az Európai Bizottság kérésére felfüggesztették a gázvezeték bulgáriai szakaszával kapcsolatos munkálatokat. "A Brüsszellel való újabb egyeztetéseket követően meghatározzuk a munka jövőbeni menetét" - mondta Oresaszki, majd egy orosz újságíró kérdésére pontosított, miszerint a bolgár szakasz építése gyakorlatilag el sem kezdődött.

A szófiai tájékoztatón az amerikai szenátus küldöttségének tagja, John McCain republikánus politikus közölte, hogy a Déli Áramlat beruházásban csökkenteni kell az orosz részvételi arányt. Azt mondta, hogy Bulgáriának "az európai kollégákkal" együttműködve kell megoldania a problémákat.

Brüsszel kedden szólította fel Bulgáriát, hogy halassza el a Déli Áramlat gázvezeték területén átmenő szakasza kivitelezésének megkezdését, mivel az nem felel meg az érvényes uniós szabályozásnak. Az Európai Bizottság (EB) véleménye szerint az orosz gázt Ukrajna megkerülésével a Fekete-tenger alatt Bulgárián, Szerbián keresztül Magyarországra is eljuttató vezeték terve sérti az uniós szabályokat. Az úgynevezett harmadik energiacsomag tiltja, hogy gázszolgáltatók egyben gázvezeték tulajdonosok is legyenek. Az EB ezért felfüggesztette a projekt elfogadási eljárását.

"Amíg folynak a megbeszélések a bulgáriai hatóságokkal és amíg nincs meg a teljes alkalmazkodás az EU-s joghoz, addig arra kérjük a bulgáriai hatóságokat, hogy függesszék fel a projektet" - nyilatkozta az EB szóvivője, Chantal Hughes.

A hivatalos brüsszeli bejelentést megelőzve Alekszej Miller a Gazprom vezérigazgatója és Alekszandr Medvegyev, az orosz állami energetikai holding exportvállalatának vezetője is azt hangoztatta, hogy nincs és nem is lehet akadálya a földgázvezeték megépítésének.

Medvegyev keddi moszkvai tájékozatóján közölte, hogy a Déli Áramlat az elfogadott ütemterv szerint épül és arról is meg van győződve, hogy az első gázszállítások 2015 végén megindulnak a vezetéken. A Gazprom exportvállalatának vezetője hangsúlyozta, hogy bár jelenleg az ukrán-orosz gáztárgyalások uralják az energetikai kapcsolatokat, azokat nem szabad összekapcsolni a Déli Áramlat gázvezeték megépítésével.

Alekszej Miller szerint még van idő az Európai Bizottsággal tisztázni a Déli Áramlat és a már meglévő Északi Áramlat hasznosításával kapcsolatos kérdéseket.

(mti)