Ma lenne ötvenéves Horváth Judit, a PVSK örökös csapatkapitánya - Iskolások őrzik emlékét

2013. február 25. hétfő 17:40

Ma lenne ötvenéves Horváth Judit, a PVSK örökös csapatkapitánya - Iskolások őrzik emlékét

Nemes gesztussal emlékezett meg egykori diákjáról a pár éve Kovács Béla nevét viselő, egykori Rácvárosi Általános Iskola. Horváth Judit, a pécsi kosárlabdasport meghatározó alakja február 25-én lenne ötven esztendős - ha nem történt volna az a szörnyű tragédia 1997. szeptember 12-én... Egykori iskolájának tantestülete és a család összefogásának eredményeként méltó emléket állítottak a vidéki csapatként elsőször bajnoki címet szerző női kosáregyüttes csapatkapitányának. Hétfőn családja, egykori csapattársai, barátok és ismerősök elevenítették fel a közös emlékeket.

Szojkovics Éva, Balázs Hajnalka, Hollós Anna, Veres Judit, Iványi Dalma. Néhány név azok közül, akiket jól ismerhet a pécsi kosárszerető közönség. Ezúttal sajnos szomorú apropó alkalmából gyűltek össze: Horváth Judit (képünkön fekete keretben), a PVSK örökös csapatkapitánya 34 évesen, tragikus hirtelenséggel távozott közülünk 16 éve. Születésnapján egy közönségtalálkozó keretében emlékeztek az örökös csapatkapitányra családtagjai és egykori játékostársai.

Az emléknap nyitányaként a 67-szeres válogatott, többszörös magyar bajnok kosaras ereklyéiből, iskolaéveihez kapcsolódó tárgyi emlékeiből összeállított kiállítást avattak az iskolában. Majd a legelső, 1992-ben bajnoki címet érő, sorsdöntő mérkőzésének legszebb pillanatait idézték fel archív felvételek segítségével - és az egykori csapattársak visszaemlékezésével.


Szemere Mária, az emléknap programfelelőse elmondta, hogy mint a család barátja jutott arra gondolatra, hogy a PVSK-val közösen méltóképp emlékezzenek meg Juditról. A családtagok természetesen örültek a nemes gesztusnak. Horváth László, a „cséká" bátyja szerint is szép emléket állítottak testvérének.




- Aki itt, volt tudja, hogy miért volt itt - fogalmazott, s ugyanezt mondta Bercsényi Gábor, a férj is, aki szerint mindenki itt volt, akinek itt kellett lennie.

- Nagyon jól esett a megemlékezés. Örülök, hogy vidám hangulatú összejövetellé kerekedett az esemény, hiszen Juci is vidám természetű és életigenlő személyiség volt.

Bercsényi Balázs, a fiúgyermek is megtisztelőnek tartja, hogy ilyen módon állítottak emléket édesanyjának. Emlékei között is kiemelkedik az a felejthetetlen jelenet, amikor egy mérkőzés hevében kiesett édesanyja kontaktlencséje, s mindkét csapat játékosai négykézláb keresgélték az óminózus lencsét a parkettán...

Az emléknap tehát elérte célját, bár egy kis hiányérzetünk akadt: a meghívottak közül nem mindenki vett az eseményen. Rátgéber László edző és Czerpán István PVSK-elnök sem jelent meg a közös emlékezésen, de az önkormányzat részéről sem volt senki, aki megtisztelte volta jelenlétével Horváth Judit emlékét...

Kapcsolódó galéria

Horváth Jucira emlékeztek Horváth Jucira emlékeztek

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva -