Képben van egy befektető a PMFC-nél: hosszabb távon is megoldódhatnak a klub gondjai

2017. április 20. csütörtök 15:36

Képben van egy befektető a PMFC-nél: hosszabb távon is megoldódhatnak a klub gondjai

Előrehaladott tárgyalások zajlanak a város, a PMFC és egy befektető között, értesült a Pécsi Újság.hu. Konkrét, aláírt szerződés ugyan még nincs, azonban a megbeszélések információink szerint hamarosan, akár még ebben a hónapban lezárulhatnak. 

2015-ben hosszas huzavona után egyezett meg a PMFC akkori tulajdonosa, Matyi Dezső, és a pécsi önkormányzat a klub eladásáról. A város háromszázmillió forintért és egy telekért vásárolta meg az egyesületet, s a hozzá kapcsolódó jogokat.

A megyebajnokságba visszasorolt klub irányítását ezzel a Vári Attila olimpiai bajnok által vezetett Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vette át. Páva Zsolt, Pécs polgármestere ugyan azonnal leszögezte, cél az élvonal, s bár az első akadályt gond nélkül vették a labdarúgók, feljebb léptek egy osztállyal, a következő szint, az NB II elérésére - legalábbis a jelenlegi állás szerint - már túlságosan nagy falatnak bizonyul.

A klub belső ügyeit jól ismerők szerint ennek egyik oka, hogy a város - így is erőn felül biztosított - támogatása egyszerűen nem elegendő a komolyabb célkitűzések megvalósításához. Magyarán: több pénzre lenne szükség. Mindemellett az is nyilvánvaló, hogy egyetlen élvonalbeli (vagy oda igyekvő) klub sem tud működni pusztán önkormányzati pénzből.

Minden jog a városé

A Matyi Dezsővel kötött megállapodás értelmében Pécs visszakapta az összes infrastruktúrát, eszközt, pályákat és a futballstadiont, valamint 50 évig Pécs rendelkezhet a Kinizsi-pályával is, amelynek felújítására több százmillió forintos TAO-s támogatás áll rendelkezésre. Mindezek mellett Pécsé lesz az összes olyan jog, amely a csapathoz köthető, mint például a név (PMFC), a mezek, a színek, licencek.
Ezzel tehát Pécs visszaszerezte a csapatot, az utánpótlásképzés és az akadémia jogát is.

A Pécsi Újság.hu értesülései szerint azonban most jó esély van arra, hogy a PMFC-hez egy komoly befektető érkezzen. Információink szerint előrehaladott tárgyalások zajlanak a város, a klub és a reménybeli támogató között. Konkrét, aláírt szerződés ugyan még nincs, azonban a megbeszélések értesüléseink szerint hamarosan, akár még ebben a hónapban lezárulhatnak.

Forrásaink szerint a befektető határozott célja, hogy lehetőség szerint mielőbb ismét magasabb osztályokban szerepeljen a PMFC. Az ehhez szükséges források rendelkezésére állnak, azaz a klub problémái hosszabb távon is megoldódhatnak a szerződés aláírásával.

Természetesen kerestük az ügyben érintetteket, ám a tárgyalások lezárása előtt egyik fél részéről sem kívántak nyilatkozni.

Képünk (archív) illusztráció.

Máté Balázs