Itthon felejtették a pécsi úszót

2008. augusztus 18. hétfő 22:56

Itthon felejtették a pécsi úszót
Bár hazai „riválisait" többnyire fél medencehosszal veri, és a világranglistán elfoglalt 10. helye is „automatikus" kvalifikációt kellett volna, hogy jelentsen, Tarjányi Judit (képünkön) mégsem lehet ott a paralimpia 100 méteres mellúszó számában. A miértre többféle találgatást hallottunk, de a valódi ok, úgy tűnik, kideríthetetlen.

Tari Imrére rájár a rúd az idei paralimpia előtt. Azok után, hogy alig egy hónapja háromszoros paralimpiai ezüst- és háromszoros bronzérmes tanítványával, Kovács Ervinnel együtt egyszerűen „elfelejtették" meghívni a Városházára a pekingi utazók búcsúztatójára (lásd keretes és csatolt írásunkat), most újabb „pofont" kapott.

A pécsi Lendület SE mestere a pécsi paraúszók doyenje mellett ugyanis egy fiatal, feltörekvő tehetséget is csapatában tudhat, akinek ott (lenne, lett volna) a helye szeptemberben Pekingben. A még csak 17 esztendős Tarjányi Juditnak 100 mellen idehaza gyakorlatilag nincs ellenfele az S9-es kategóriában, 1:29, 7 perces egyéni csúcsa pedig a vb 7. helyét jelentette számára.

Kovács Ervint utólag köszöntik

A városházi köszöntésről lemaradt Kovács Ervin jó hírrel szolgált a Pécsi Újság.hu-nak. Cikkünk megjelenése után megkeresték az illetékesek, és mint mondja, az okokat föltárni igyekvő „egyeztetés" után végül megszületett a megoldás: a jövő héten, edzőjével együtt őt is a többiekhez hasonlóan köszöntik az önkormányzat vezetői.

Sérülése (egyik kézfeje csonkolt) ide vagy oda, nem egyszer rajthoz állt már „normál" viadalokon is (itt a PVSE, korábban TÁSI színeiben), és tehetségét igazolva előfordult, hogy egészséges társai elől halászta el az érmeket.

Jelenleg a 10. helyet foglalja el kategóriájában az aktuális világranglistán, és ez a kiírás szerint (és mindenki más esetében a gyakorlatban is) még éppen automatikus paralimpiai kvalifikációt jelentett. És a végleges csapathirdetés előtti pillanatig úgy is tudták, nála is. Ám hiába „hitegették" a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) vezetői is, hogy biztos utazó, a tényleges „repülőjegyosztáskor" hirtelen nem találta a nevét a névsorban.

Ő maga természetesen vígasztalhatatlan, főként, mert mint mondja, nála gyengébb világranglista-hellyel mások mégis bekerülhettek a csapatba. És bár minden fórumon igyekeztek válszt kapni a miértre, igazából senki sem hajlandó „elvinni a balhét". Szerinte ugyanis aligha létezik, hogy valóban senki nem tehet semmiről és hogy ne csúszott volna valahol legalább valami adminisztrációs hiba az ügymenetbe.

Miután „összeesküvés-elméletként" fölemlítjük, hogy a korábbi szövetségi kapitány, a pécsi Petrov Iván épp a közelmúltban távozott meglehetősen viharos körülmények között a posztjáról, egy tinédzser ártatlanságával kerekedő szemekkel válaszolja, hogy ilyen „bosszúra" gondolni sem mer.

Egyébként is, teszi hozzá, Tari Imre ma is a szövetségi edzőtrió egyike, és Kovács Ervinnel együtt paralmpiai utazó is. És természetesen ő is minden követ megmozgatott Tarjányi érdekében, ám a sajnálkozáson kívül ő is csak annyi hivatalos választ kapott, hogy a kvótákat a nemzetközi szövetség osztotta ki, idehaza nem tehetnek semmiről.

A Pécsi Újság.hu érdeklődésére az MPB főtitkára, Hajdu Brigitta először ugyancsak nagy szomorúságának adott hangot versenyzőjük távolmaradása miatt, majd megerősítette utóbbi verziót. Mármint, hogy a paraúszók nemzetközi szövetsége döntött a kvóták és szabadkártyák elosztásáról, nem ők. Arra a felvetésünkre, hogy gyengébb helyezésekkel hogyan lehetett bekerülni a csapatba, a sportvezető arra hivatkozott, hogy a nemzetközi szövetségnél, talán sportszakmai, talán sportdiplomáciai okokból egyes kategóriákat „föltöltöttek". Azaz, ahol „lazább" volt a mezőny, gyengébb magyar idővel is be lehetet kerülni - sajnos, 100 női mellen az S9 nem egy ilyen kategória volt.

A kavlifikációs rendbe (az egészséges úszókkal szemben itt nem A- és B-szinteket, azaz kvalifikációs időket adnak meg az egyes országos szövetségeknek, hanem a nemzetközi ranglisták alapján a szövetség osztja ki a helyeket) végül is még ez is belefér, mondja. Ráadásul, teszi hozzá, a sorozatos érdeklődésnél „határozottabb" ellenkezésre azért nem vállalkoztak, mert „egy kérdéses újabbért nem kockáztathattuk a már megkapott korábbi szabadkártyákat"...

A parasportolók legnagyobb világjátékán pécsi színekben így immár hivatalosan is Sors Tamás és Baka Dorottya (ANK, edző: Petrov Iván), valamint Kovács Ervin (Lendület SE, Tari Imre) vehetnek részt.

Tarjányi Judit pedig azzal vigasztalja saját magát, hogy Londonban is még csak 21 esztendős lesz, és ígéri, addigra valóban kihagyhatatlan helyre küzdi föl magát azon a bizonyos világranglistán.


Sz. Zs.