Fantasztikusan szerepelt Sipos Tímea, a pécsi szervátültetett lány az Európa-bajnokságon

2016. augusztus 15. hétfő 07:56

Fantasztikusan szerepelt Sipos Tímea, a pécsi szervátültetett lány az Európa-bajnokságon

Fiatal kora ellenére már többszörös Európa-bajnoknak mondhatja magát a pécsi Sipos Tímea. A mindössze tízéves úszó júliusban öt aranyérmet nyert a szervátültetettek és művesekezeltek kontinensviadalán. Nagy álma, hogy jövőre részt vehessen a spanyolországi világbajnokságon.

Gyakorlatilag leiskolázta a mezőnyt a tízéves Sipos Tímea, aki fantasztikus eredményt ért el a Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán. A Helsinkivel egybeépült Vantaa településen megrendezett versenyről összesen öt aranyéremmel tért haza. Amelyik számban elindult, meg is nyerte.

- Négyéves korom óta rendszeresen úszom, először oktatásra, majd hatévesen már edzésre jártam - emlékezett vissza a kezdetekre. A sportágválasztás egyáltalán nem okozott problémát számára, mint fogalmazott „valójában csak az úszás az, amit szeretek - illetve még bicajozni".

A mostani remek eredmény ugyan kiugrónak számít, ám az éremesőnek már voltak előfutárai: többször nyert Diákolimpián, két évvel ezelőtt az Eb-n két ezüst- és egy aranyérmet érdemelt ki, egy angliai nemzetközi versenyen háromszor akasztották a nyakába a legfényesebb medált. Júliusban aztán négy egyéni számban (50 méter gyors-, 50 méter hát-, 50 méter mell- és 100 méter gyorsúszás), valamint csapatban sem talált legyőzőre.

Élet és halál között lebegett

Sipos Tímea koraszülöttként, alig két kilogrammosan látta meg a napvilágot. Hamar kiderült, hogy a májával problémák vannak, a szervben nem fejlődtek ki az epevezetékek. A kislányt ugyan megműtötték, ám a szervátültetés elkerülhetetlenné vált. Nem túlzás, Tímea élet és halál között lebegett, a beavatkozást végül Hamburgban végezték el, szerencsére komplikációk nélkül.

Az ANK II-es iskolába járó, a Pécsi Sport Nonprofit (PSN) Zrt.-nél készülő, de az Eb-re a Trappancs Egyesület versenyzőjeként induló fiatal sportoló keményen megdolgozott a sikerért.

- Általában heti három edzésem van egy héten, de a verseny előtt minden nap két órát készültem a megmérettetésre. Mivel úszótagozatos osztályba járok, heti két alkalommal a suliban is úszom. A sport és a tanulás összehangolása nem okoz problémát, általában hét közben nincs házi feladat, mert egész napos iskola a miénk, de ha mégis, akkor az az edzés utánra marad - fogalmazott Tímea, aki nem feledkezett meg arról, hogy szülei, illetve edzője, Módosné Iván Lili segítségét is kiemelje.

Ami pedig a jövőt illeti, elsőként a jól megérdemelt pihenésé a főszerep, szeptembertől kezdődik a felkészülés a Szervátültetettek Országos Bajnokságára, illetve a Diákolimpiára. A nagy álom, hogy a 2017-es spanyolországi világbajnokságon is képviselhesse a magyar színeket, és persze éremmel térjen haza a versenyről.


Képünkön Sipos Tímea látható. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva