Egy rendhagyó labdarúgó VB-hez sok meglepetés illik

2022. december 08. csütörtök 16:05

Egy rendhagyó labdarúgó VB-hez sok meglepetés illik

A 2022-es labdarúgó világbajnokságot a szokásoktól eltérően nem nyáron, hanem a novemberi-decemberi időszakban rendezték meg.

Tény és való, hogy kissé furcsa az adventi időszakban a karácsonyi díszek között a focira hangolódni, ám az a döntés, hogy a sporteseményt inkább a téli hónapokra szervezzék, meglehetősen logikus volt. A helyszínen, Qatarban ugyanis nyáron pokoli hőség uralkodik, sőt az év ezen részében is kifejezetten forró időjárás nehezíti meg a játékosok dolgát. Talán előny, ha valaki eleve egy trópusi országból érkezett a világversenyre? Nehéz megmondani, mi lehet a végső siker titka. Főleg azért is, mivel egyáltalán nem egyértelmű és megjósolható, ki lesz az igazi befutó. A csoportmérkőzések számtalan meglepetést tartogattak, így arra lehet számítani, hogy a világbajnokság további részében sem fogunk unatkozni.

Ami talán nem akkora meglepetés

A házigazda Qatar először vesz részt ilyen nagy sporteseményen, sőt a bemutatkozás sem sikerült túl jól, így talán nem meglepő, hogy számukra igen hamar befejeződött a megmérettetés. A trópusi országok fent említett lehetséges előnye már-már megdőlni látszik, hiszen mind Mexikó mind Costa Rica búcsúztak a csoportmeccsek után. Bár úgy vélem, az online fogadás szakértői sem őket tartották a favoritoknak.

Annak ellenére, hogy Costa Rica meglehetősen ambíciózusan azzal a céllal érkezett Qatarba, hogy megnyerje a világbajnokságot, a Spanyolországtól elszenvedett kínos vereség után ugyan egy nagyon halvány esély még volt a továbbjutásra, de végül ez nem sikerült. Javukra legyen írva, az utolsó mérkőzésre nagyon összeszedték magukat, becsületesen küzdöttek, még gólt is lőttek, viszont ez sem volt elegendő Németország legyőzéséhez. És most jön a feketeleves. Hiába nyerte azt a meccset Németország, mégsem jutott tovább. 

Óriási meglepetések a csoportkörökben

A csoportmeccsek során szinte senki sem dőlhetett hátra, tudván, hogy biztos továbbjutó. Általában sakkozni és számolni kellett, melyik csapat hogyan lesz képes bejutni a legjobb tizenhat közé. Ami nagyon meglepő, hogy a 2014-es világbajnok-győztes Németország erőfeszítései nem voltak elegendőek ahhoz, hogy a nyolcaddöntőbe kerüljenek. Németország egy igazi futballnemzet csakúgy, mint Olaszország, akik azonban ebben az évben sorozatban másodszorra ott sincsenek a
világbajnokságon.

Sajnos a német válogatottnak ezúttal nem lesz lehetősége a
2014-es sikereket megismételni. Spanyolország esetében is nagyon rezgett a léc, ők aztán végül bebiztosították a helyüket, bár talán jobban magyarázza a helyzetet, hogy a német válogatott juttatta őket tovább, mivel ha Costa Rica nyert volna, akkor kiestek volna. Ugyanilyen nem várt eredmény, hogy Belgium sem lesz ott a nyolcaddöntőben, mivel eddig a legjobb három között volt a helye.

Ezúttal azonban idő előtt búcsúzniuk kellett. Azt, hogy mi lehet a valódi oka annak, hogy favoritoknak számító országok még a csoportmérkőzéseket sem élték túl, nehéz megválaszolni. Valószínűleg nem csak az éghajlati különbségek nyomták rá a pecsétet az eredményekre, hanem elképzelhető, hogy a szokatlan időpont sem segítette a felkészülést.

Nehéz megjósolni, mi fog történni

Ezek után borzasztóan nehéz dolga van annak, aki egyértelmű kinyilatkoztatásokat akar tenni a labdarúgó világbajnokság győztesére. Még mindig vannak esélyesebbek, mégis felelőtlenség lenne úgy tenni, mintha világos lenne az összkép. Valószínűleg Japán csoportelsőségét sem merte volna senki lefogadni, mégis megtörtént. Bizony lehetséges, hogy nagyon meg fogunk lepődni, amikor az idei labdarúgó vb röviddel karácsony előtt befejeződik és győztest avatnak. Ami viszont teljességgel biztos, hogy ez a világverseny még számos fordulatot rejteget.

 

(X)