Átadták az id. Dárdai Pálról elnevezett, hárommilliárdból épült pécsi utánpótlás-edzőközpontot

2022. november 04. péntek 14:09

Átadták az id. Dárdai Pálról elnevezett, hárommilliárdból épült pécsi utánpótlás-edzőközpontot

Átadták a mintegy hárommilliárd forintból épült idősebb Dárdai Pál Utánpótlás Edzőközpontot Pécsett pénteken.

 

A Magyar Labdarúgó Szövetség és a kormány támogatásából a volt kovácstelepi sportpályák újjáépítésével és bővítésével létrejött, pécsi labdarúgó-akadémiának is nevezett komplexum egy 2300 négyzetméteres, 12 öltözőt, rehabilitációs teret, konditermet, irodákat és büfét magába foglaló kiszolgálóépületből, szabadtéri füves és műfüves pályákból, valamint műfüves csarnokból áll, modern körülményeket biztosítva 300 gyermek edzéseihez és a PMFC felnőtt csapatának felkészítéséhez. 

 

 

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár az eseményen hangsúlyozta: Magyarországon a sport stratégiai ágazat, a cél az, hogy a magyar sportnemzet és egyúttal sportoló nemzet is legyen.

"Ahhoz, hogy ezt elérjük, még inkább népszerűsítenünk szükséges az élethosszig tartó sportolást, növelnünk a sport megtartó erejét, és el kell érnünk, hogy a lakosság nagy része fiatal felnőtt korban se hagyjon fel az aktív sportolással" - mondta. Hozzátette: ehhez az első lépés az, hogy a gyermekekből sportot szerető embereket neveljenek.

Hangsúlyozta, a sportért felelős államtitkárság számára éppen ezért kiemelt jelentősége van a tehetséggondozásnak, a sportágak népszerűsítésének, a fiatalok egészséges életmódra nevelésének.

Az új pécsi utánpótlás edzőközpont fontos szerepet játszik majd az utánpótlásnevelésben, a helyi sportélet fenntartásában, fejlesztésében - közölte.

Az államtitkár az edzőközpont névadóját méltatva azt mondta: id. Dárdai Pál (1951-2017) a pécsi és a baranyai labdarúgás legendás alakja, aki 1974 és 1989 között 361 bajnoki mérkőzésen ölthette magára a PMFC piros-fekete mezét, "páratlan labdarúgó pályafutása" után a klub vezetőedzőjeként dolgozott, s élete végéig az egyesület meghatározó alakja volt.

Fia, ifjabb Dárdai Pál is Pécsen kezdte, majd a BVSC-ben és a német Herthánál folytatta profi labdarúgó karrierjét - jegyezte meg.

Schmidt Ádám szólt arról is, hogy a PMFC az elmúlt hét évben "mélységekkel és magasságokkal tarkított" utat járt be.

A korábban NBI-es klubot a 2015/2016-os szezonban visszasorolták a megyei első osztályba, de talpra állt és kemény munkával feltornázta magát az NBII-be, ahol most listavezetőként minden esélye megvan, hogy jövőre a legmagasabb osztályban szerepeljen.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár széles körű összefogás eredményének nevezte az edzőközpont felépítését, egyúttal örömének adott hangot, hogy a polgári kormányzás elmúlt több mint tíz évében sikerült jelentősen gyarapítani Magyarország infrastruktúráját, azon belül a sporthoz kapcsolódó infrastruktúrát.

A politikus kiemelte, hogy a sportnak és a kultúrának igenis van köze egymáshoz. Utalt rá, már az ókori görögök is azt mondták, hogy két területen, a műveltség és a testnevelés terén szükséges nagyon erősen fejleszteni a fiatalokat, így a mindenkori iskolarendszer aktív, tettrekész, tehetséges és egészséges nemzedékeket tud adni a jövőnek.

Ebben Magyarország nagyon sokat lépett előre az elmúlt 10 évben - mondta.
Péterffy Attila (Pécs Jövője), a baranyai megyeszékhely polgármestere azt közölte, településvezetőként kiemelt célja, hogy minél több pécsi fiatal kulturált körülmények között ismerkedhessen meg a számára szimpatikus sportágakkal, és azokat minőségi eszközök használatával gyakorolhassa. "Bízom abban, hogy az új edzőközpont ilyen létesítménynek bizonyul" - tette hozzá.

Az esemény végén Belénessy Csaba, a Pécsi Labdarúgás Nagyjaiért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az MTI volt vezérigazgatója labdarúgó életműdíjat adott át a Dárdai családnak a pécsi labdarúgásért, a város sportjáért végzett kiemelkedő munkájáért.

Belénessy Csaba a Pécsi Dózsának az Európai Városok Kupájában 1970. november 4-én, a Newcastle United fölött aratott 2-0-ás győzelme, egyúttal Pécsi Labdarúgás Napjához igazított díjátadón a magyar labdarúgás nagy adósságának nevezte, hogy id. Dárdai Pál nem volt válogatott, "mindig kitaláltak valakit helyette".

 

MTI