A tehetség önmagában nem elég: Fűrész Dia már a civil életére készül

2017. január 15. vasárnap 07:53

A tehetség önmagában nem elég: Fűrész Dia már a civil életére készül

Kevés pécsi kosárlabda-kedvelőnek kell bemutatni Fűrész Diát, a PEAC-Pécs irányítóját, aki válogatott és klubszinten is bizonyította tehetségét. Azonban nem csak sportolói pályafutása, hanem gondolkodásmódja, céltudatossága és kitartása is példa lehet a fiatal sportolók számára. A kosárlabdázó a Pécsi Újság.hu-nak adott interjújában civil életéről is beszélt, s többek között arról is, hogy hiába tehetséges valaki, nem elég csak a sportolói pályafutásra koncentrálni.  

Fűrész Dia örökmozgó kisgyerek volt, s bár sokáig focizni szeretett volna, általános iskolásként atlétikában ért el kiemelkedő eredményeket. A futás volt a mindene, ám kilencévesen az iskolai kosárlabdacsapatba is bekerült. Egy év után választania kellett, a döntés nem bizonyult rossznak, hiszen 14 évesen már az első osztályban is bemutatkozott. Tehetségének és szorgalmának köszönhetően beverekedte magát a kezdőcsapatba, aztán a kecskeméti klub anyagi gondjai miatt nem vállalta az első osztályt. Az akkor 17 éves lány Sopronba igazolt, ahol az érettségi előtti utolsó évet magántanulóként végezte el.

- Az edzések és mérkőzések miatt már előtte is egyéni tanrendes voltam, ráadásul szerettem tanulni, szinte csak ötöseim voltak, így nem féltem attól, hogy gondjaim lesznek az érettségivel.

Ez lehet az utolsó szezonja a pályán

Fűrész Diának nem sok szabadideje van, de látszik rajta, hogy élvezi, és nem utolsósorban nagyon szereti is, amit csinál. Nyolcvan válogatott mérkőzés után, nyár elején a civil élete és a tanulmányai miatt lemondta a válogatottságot. Klubszinten ezt a szezont még mindenképpen végigcsinálja, a folytatásról még nem hozott végleges döntést, de elképzelhető, hogy befejezi sportolói pályafutását, hogy aztán teljes erőbedobással magánéletére koncentrálhasson. 

Simán is ment, de a kosárlabdában nem úgy alakultak a dolgok, ahogy elképzelte. A kevés játéklehetőség miatt úgy döntött, egy év után továbblép, Szegedre igazolt. A következő pár évben játszott Miskolcon, Budapesten, Győrben és Sopronban is. 2012-ben igazolta le a Pécs, ahol két év után szerződést bontottak vele.

Az az egy év kosárlabda nélkül sem telt haszontalanul, hiszen beiratkozott a Közgazdaságtudományi Kar mesterképzésére. Igyekezett kihasználni az időt, rengeteget tanult, közben szakmai gyakorlatokra járt.

- Mindig is figyeltem arra, hogy a kosárlabda mellett a tanulás is kiemelt szerepet kapjon az életemben. Egyrészt már fiatalon láttam olyan idősebb sportolókat, akik miután abbahagyták a kosárlabdát, nem tudtak mihez kezdeni, nem tudtak boldogulni. Elhatároztam, hogy nem szeretnék így járni. Másrészt számomra fárasztó, hogy ha a nap 24 órájában csak a kosárlabdára koncentrálok. Úgy gondoltam, a leghasznosabb, ha tanulok, az később úgyis kamatozni fog. Az érettségi óta egyetlen év sem telt úgy el, hogy ne jártam volna egyetemre.

- Amikor aláírtam három évre Pécsen, akkor döntöttem úgy, hogy megcsinálom a mesterképzést a közgázon, vezetés-szervezés szakon. Annyira tetszett a légkör, annyira jól éreztem magam, hogy eldöntöttem, ez az az irány, amit szeretnék csinálni a kosárlabda után. Egyelőre a PhD négy évig még az egyetemhez köt, s bár nagyon jól éreztem magam a Közgázon, a sporttudomány az Egészségtudományi Karhoz tartozik, így kerültem az ETK-ra, ahol szintén jól érzem magam.

Soprontól Miskolcon át Pécsig

A közgazdasági egyetemet Sopronban kezdte el, ám végül Miskolcon szerezte meg diplomáját. Győrben a logisztikai és szállítmányozási menedzser, Sopronban az edzői, Pécsett pedig a PR és szóvivő szakot végezte el, majd közgazdász mester diplomát szerzett. Jelenleg az Egészségtudományi Doktori Iskola PhD-hallgatója.

- Szeretnék minél több tudást és tapasztalatot gyűjteni, ennek érdekében nem csak az ETK-n, hanem a Közgázon is felveszem a kutatásomhoz kötődő gazdasági témájú tárgyakat. Két témavezetőm, Dr. Ács Pongrác és Rappai Gábor professzor úr segítségével egyszerre dolgozunk a sportvállalkozások értékteremtő sajátosságait vizsgáló témámon, melyben arra keresem a választ, hogy mennyiben más egy sportvállalkozás, mint egy normál vállalkozás.

Az Egészségtudományi Kar sportmenedzser MsC. képzésén az első félévben már statisztika gyakorlatot is tartott témavezetői mellett és a továbbiakban több csoporttal is foglalkozhat majd.

- Szeretnék az egyetemen maradni, ott lépkedni felfelé. Mindig úgy voltam, hogy hosszútávon álmodozni lehet, de rövidtávon mindig csak a következő feladatra szabad koncentrálni.

Amennyiben elnyernénk a 2024-es olimpia rendezési jogát, nagyon szívesen venne részt a szervezésben, ezzel egyik nagy álma válna valóra.

- Nagyon ambiciózus vagyok, nagyon sok minden tetszik, legtöbbször úgy kell visszafogni, hogy ne akarjak egyszerre mindent és mindenbe belekezdeni, főleg, amíg az ember sportol is mellette.

Erdélyi Bianka - Fotó: Dittrich Éva