Wildhorse: "A tíz legfontosabb érv" a mecseki uránbányászat mellett

2012. szeptember 18. kedd 11:36

A Wildhorse Energy Hungary Kft. második lakossági tájékoztatóját tartja a mai napon (szeptember 18.) 17 órai kezdettel a pécsi Laterum Hotelben. Kapcsolódó sajtóközleményük az alábbiakban olvasható.

SAJTÓKÖZLEMÉNY
2012. szeptember 18.

A mecseki uránbányászat újjáélesztésének 10 legfontosabb előnye

A mecseki uránbányászat tervezett újraindítása számos gazdasági és társadalmi haszonnal járhat Pécs és a környező települések számára. A bányászat a közvetett és közvetlen adóbefizetéseken túl százak munkahelyét és családjuk hosszú távú megélhetését biztosíthatja. Ráadásul úgy, hogy a szocialista idők környezetszennyező technológiája már a múlté, hiszen jelenleg semmilyen hatóság nem tenne lehetővé hasonló alapokon nyugvó kitermelést. Ehelyett - a XXI. század igényeinek megfelelően - másként, nagymértékű gépesítéssel és korszerű eljárásokkal, jelentős részben a föld alá telepítve zajlik majd a kitermelés, amiből még a bánya fölött lakók sem érzékelnek majd semmit.

A 10 legfontosabb érv a mecseki uránbányászat újjáélesztése mellett:

1. Munkahelyeket teremt: több száz ember dolgozhat közvetlenül a bányában, és ennél is többre tehető azoknak a száma, akik közvetetten juthatnak álláshoz a szükséges kiegészítő, külsős szolgáltatásoknak köszönhetően.
2. Lökést kap a kereskedelem és a szolgáltató szektor, egyrészt hiszen a dolgozók és családjaik jobbára helyben - a térségben - költik el keresetüket, másrészt pedig a bánya az egyik legnagyobb Magyarországi befektetést jelentené
3. Bevételhez jutnak a helyi önkormányzatok, hiszen a Wildhorse által fizetendő iparűzési adó százmilliós nagyságrendű lesz.
4. Jelentős további bevételhez jut a központi költségvetés adókból (szja, ÁFA, társasági adó stb.).
5. Igen jelentős hazai hozzáadott termelési érték, jelentős export árbevétel.
6. A Wildhorse társadalmilag felelős vállalatként anyagilag is hozzájárul a környező települések kulturális és társadalmi életéhez.
7. A mélyművelésű, tömedékeléses fejtési módszernek, valamint a bányavágatok felett húzódó, több száz méter vastag homokkő rétegnek köszönhetően a bányakár veszélye gyakorlatilag fel sem merül.
8. A modern eljárások következtében számos munkafolyamat a föld alatt zajlik. Csak a legszükségesebb dolgok kerülnek a felszínre, - és azok is csak ideiglenesen - mint például a vágatokból kitermelt, visszatömedékelésre váró meddő, vagy az ércdúsító üzem.
9. A korábbinál jelentősen kevesebb meddő ás feldolgozási maradék kerül a felszínen elhelyezésre. A korszerű technológiai megoldásoknak köszönhetően elkerülhető a talaj, és ezáltal a felszín alatti vizek elszennyezése.
10. A bányászat hosszú távú befektetés, 20-30 éven keresztül jelent biztos bevételt és megélhetést.

A Wildhorse második lakossági tájékoztatóját tartja a mai napon (szeptember 18.) 17 órai kezdettel a pécsi Laterum Hotelben, melyre minden érdeklődőt tisztelettel várnak.