Végre elkezdődik a pécsi vasútállomás felújítása, két év múlva be is fejezhetik

2013. november 27. szerda 12:24

Végre elkezdődik a pécsi vasútállomás felújítása, két év múlva be is fejezhetik

Szerdán a MÁV Zrt. Pécsi Területi Igazgatóságának dísztermében tartották a pécsi vasútállomás műemléki felújításához kapcsolódó nyitórendezvényt. A tájékoztatón kiderült, 2015 októberéig megújul a pécsi pályaudvar. A megszokott szolgáltatások mellett az  épületben kormányablakot is kialakítanak. A korszerűsítési munkálatok során külön figyelnek majd a műemlékek restaurálására. 

A MÁV Zrt. 9,8 milliárd forint értékű állomás- és integrált ügyfélszolgálati fejlesztési programja ma veszi kezdetét. Összesen 10 állomás felújítását és 17 kormányablak kialakítását kezdi el a társaság. Ezek között kiemelt támogatást kap a pécsi pályaudvar, ahol teljes körű felújítás és műemlék rekonstrukció várható.

A rendezvényen részt vett Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, Hargitai János kormánymegbízott, Pál László, a MÁV Zrt. pályaműködtetési és üzletfejlesztési általános vezérigazgató-helyettese, valamint Osztovits Péter, a Prím Építő Kft. ügyvezető igazgatója.

Dávid Ilona elmondta, nem csak az állomások, a pályafelújítások és a kocsik korszerűsítése is szerepel a tervben. A pécsi pályaudvar eredeti szépségét mindenképp szeretnék megőrizni, ezért külön egyeztetnek a kivitelezővel is.

Nyolc érvényes ajánlat érkezett a MÁV-hoz, közülük a Prím Építő Kft. került ki győztesen, ők végzik a kivitelezést. A pécsi vasútállomás-rekonstrukció kivitelezői szerződését a nyitórendezvényen írták alá.

Dr. Páva Zsolt örömét fejezte ki, hogy hosszú évek után visszanyeri régi fényét a közel százéves épület.

- Végre olyan pályaudvara lesz a városnak, amely igazán méltó Pécshez és amit a turisták is megcsodálhatnak majd.

Az uránvárosi és Kossuth téri kormányablakok után a pályaudvar épületében is lesz ügyfélfogadás a felújítást követően. Hétablakos ügyfélteret alakítanak ki a földszinten és az első emeleten.

- Az utóbbi években a Baranya megyében leginkább a megszüntetésekről lehetett hallani, azonban most elkezdődik a fejlesztés - emelte ki dr. Hargitai János.

A kormánymegbízott szerint a pályaudvar ideális helyszíne lesz a kormányablaknak, hiszen amellett, hogy jól megközelíthető, parkolási lehetőséget is biztosít.

Képünkön jobbra Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója látható, mellette középen Osztovits Péter, a Prím Építő Kft. ügyvezető igazgatója, balra dr. Páva Zsolt polgármester. 

Horváth Patrícia