Vajon az idő előtt felállított karácsonyfán is kapcsolgatja majd Péterffy a világítást?

2023. november 16. csütörtök 13:08

Vajon az idő előtt felállított karácsonyfán is kapcsolgatja majd Péterffy a világítást?

Talán némi apróért, netán ingyen, esetleg néhány perc hírnévért cserébe adott egy gyomrost a hagyományaikhoz ragaszkodó keresztényeknek a pécsi városvezetés azzal, hogy egy film kedvéért a megszokott időpont helyett mintegy két héttel korábban felállították a mindenki karácsonyfáját, tette fel a kérdést levelében olvasónk. 

 

"Azt már kénytelen-kelletlen tudomásul vettük, hogy az üzletekben már november első napjaitól kezdve karácsony van, mert ezeknek az egységeknek a legfőbb Istene a pénz, a bevételen kívül semmilyen más szempont nem érdekli őket.

 

De azt nagyon nehéz megemészteni, hogy idén a megszokott időpontnál mintegy két héttel korábban felállították a mindenki karácsonyfáját Pécsett. 

Az önkormányzat közleményében ezt azzal magyarázta, hogy egy filmforgatás kedvéért döntöttek így, amelynek fontos "díszlete" lesz a feldíszített fa.

Adódik a kérdés: vajon miért nem a filmesek alkalmazkodtak ahhoz, hogy advent adventkor van, karácsonyfa meg advent napjaiban. 

Arra sem tértek ki a közleményben, vajon fizettek-e ezért valamit a városnak, esetleg baráti szívességről van szó, s be kell érni azzal, hogy Pécs is feltűnik majd a vásznon.

Mint ahogy arról sem szóltak egy kukkot sem, hogy idén újra kapcsolgatni fogják-e a világítást - ami így a kelleténél két héttel tovább fogyasztja majd az áramot - a karácsonyfán, mint akkor, amikor a kormány egyik döntése ellen tiltakozott így a városvezetés.

Azt sem írták le, a betlehem is kikerül-e a fa alá korábban (emlékszem, egyszer azt mondták, hogy az őrzése külön gond, pénzbe kerül, ezért késlekednek a felállításával), lesz-e szivárványos kisvonat, de ez majd végül úgyis kiderül.

A leginkább az fáj, hogy mindez megtörténhet. A hagyományaikhoz ragaszkodó keresztényeknek (sőt, a nem keresztényeknek is) ez egy sértés, aminek az az üzenete, hogy végül is karácsony bármikor lehet, ha úgy akarjuk. 

És ők most úgy akarták. 

És az igazából az indokok, a magyarázatok nem is érdekelnek.  

Képünkön: a Széchenyi téren már csütörtökön ott árválkodott a csodás fenyő. 

Forrás: Olvasói levél