Útlevélkezelő, elemző-értékelő is volt a rendőrség sajtószóvivője, Popovics Dejan

2019. október 10. csütörtök 11:07

Útlevélkezelő, elemző-értékelő is volt a rendőrség sajtószóvivője, Popovics Dejan

Popovics Dejan a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjeként tevékenykedik jelenleg, de volt már útlevélkezelő, s elemző-értékelő is. Fontos számára, hogy az emberekhez mindig közérthetően és gyorsan eljuttassa az információkat, illetve hogy bemutassa a rendőri szakma pozitív oldalát.   

 


- Ha jól tudom, pályafutását a határőrségnél kezdte.

- Igen, relatíve hamar, érettségi után kötöttem ki a határőrségnél. 2001 novemberében vettek fel az akkori Pécsi Határőr Igazgatósághoz, s el kellett döntenem, hogy milyen szakterületen szeretnék elhelyezkedni. Így a drávaszabolcsi határátkelőhelyen kezdtem el a pályafutásom, útlevélkezelőként.

- Hogyan folytatódott tovább az élete?

- A Pécsi Határőr Igazgatóságnál szükség volt a nyelvtudásra, így később az Elemző-Értékelő alosztályra kerültem, ahol a rendőrségi integrációig, 2008 januárjáig dolgoztam. Két év után kerültem át a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Osztályára segédelőadónak, ahol javarészt határrendészeti elemzésekkel foglalkoztam, illetve emellett a főkapitányság nemzetközi referense voltam.

Névjegy

Popovics Dejan 1980-ban született Pécsett. Vegyes házasságból származik, a szerb és-horvát nyelvet már óvodás korától kezdve sajátította el. Sokáig kosárlabdázott, s néptáncolt és zenélt, zeneorientált embernek tartja magát. Az általános iskolát a Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban járta ki, majd tanulmányit a Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumban folytatta. Diplomáját a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán szerezte igazságügyi igazgatási szakon. Nyelvtudásából adódóan rengeteget tolmácsol. Párjával és 9 éves lányával élnek együtt Pécs mellett, Kökényben.

- Mohácson is tevékenykedett sokág. Ott mi volt a feladata?

- Időközben lediplomáztam igazságügyi igazgatási szakon, és adódott a lehetőség, hogy tiszti beosztásban helyezkedhetek el. Elsőként Mohács jött szóba, ahol új tiszti státuszok jöttek létre akkoriban. Itt alosztályvezetőként tevékenykedtem másfél évig, s közben rendőrszervező szakképesítést is szereztem.

- Jelenleg sajtószóvivőként dolgozik. Ez hogyan jött?

- Mohácson dolgoztam még, amikor egy pályázatot hirdettek, s sajtószóvivőt kerestek. Beadtam a jelentkezésem, és sikerrel jártam. Így kerültem a mostani helyemre is. A sajtó világa mindig is közel állt hozzám, mivel édesapám a televíziónál dolgozott, és ez engem gyerekként nagyon foglalkoztatott. A helyzet csak annyiban változott, hogy átkerültem a kamera másik oldalára.

- A jövőre nézve esetleg vannak újabb tervek?

- Terveket az ember mindig szöveget, de konkrétumokba nem bocsátkoznék. Nagyon szeretem a jelenlegi munkám, amibe igyekszem beleadni a maximumot. Amit nagyon fontosnak tartok a sajtószóvivői poszton, hogy hozzuk minél közelebb az emberekhez a rendőri szakmát, a rendőrség üzeneteit. Szeretnénk, ha mindenki megértené, mit miért teszünk. Nagy kihívás, hogy eljusson mindenkihez olyan formában, hogy valóban közérthető is legyen, de pont ezt szeretem benne.

 

Pauska P. - Fotó: Dittrich Éva