Új radar pásztázza Baranyában a dél felől érkező veszélyes időjárási jelenségeket

2021. október 15. péntek 08:34

Új radar pásztázza Baranyában a dél felől érkező veszélyes időjárási jelenségeket

Európa egyik legmodernebb radarhálózata jött létre a Hármashegyen megvalósult fejlesztésnek köszönhetően - jelentette ki Nagy István a beruházás átadásán Hosszúhetényben, csütörtökön.   

 

 

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az agráriumnak is szembe kell néznie az éghajlatváltozással összefüggő kihívásokkal, a káreseményeket okozó időjárási helyzetekre pedig minél hatékonyabban és minél gyorsabban kell reagálnunk.

Ezért döntöttünk úgy, hogy szükség van egy országos talajgenerátoros jégeső-elhárítási rendszer kiépítésére.

A teljes országos lefedettségének köszönhetően nemcsak a gazdákat védi a fizikai-anyagi károktól, hanem a lakóépületeket, ingatlanokat, gépjárművek, házi kiskerteket is. A rendszer meteorológiai kiszolgálása kezdetektől az Országos Meteorológiai Szolgálatnál már meglévő szellemi és informatikai-méréstechnikai háttérre épül - tette

Kifejtette, a jégkár-enyhítési meteorológiai feladatok ellátásának elengedhetetlen eszközei az időjárási radarok. A veszélyjelzés és a tavi viharjelzés kiszolgálására az OMSZ megfelelő radarhálózattal rendelkezett, ugyanakkor az országos léptékű jégkárenyhítő rendszert tekintve a hálózat nem szolgáltatott egyenrangú adatokat. Ezért vált szükségessé egy dél-magyarországi időjárási radar beszerzése - emelte ki a tárcavezető.

Nagy István hangsúlyozta: a beruházás megvalósításához három párhuzamos feladat elvégzésére volt szükség. Egyrészt a torony felújításával kapcsolatos szervezési, tervezői, mérnöki munkálatok végrehajtására, másrészt a torony felújításának kivitelezésére, harmadrészt az új radar beszerzésére.

A beruházásnak köszönhetően lehetővé vált a jégkárenyhítő rendszerrel összefüggő feladatok ellátása és a jégesőt okozó zivatarok követése, valamint a beavatkozás optimális időben történő leállítása is.

A miniszter szerint jó látni azt az állomásról állomásra megvalósuló fejlesztési folyamatot, amit az OMSZ valósított meg az elmúlt időszakban.

Az új radarnak köszönhetően a dél felől érkező veszélyes időjárási események hamarabb és pontosabban detektálhatók lesznek.

A radar üzemeltetését az Országos Meteorológiai Szolgálat fogja végezni, az eddigi négy radarberendezésből álló rendszerébe integrálva.

Az első radarkép 2021. augusztus 13-án készült el és a két hónapos tesztidőszakot követően október 14-én megkezdte operatív tevékenységét.

A beruházás költsége bruttó 600 millió forint volt.

 

Forrás: OMSZ, Agrárminisztérium