Túlterhelt postásokról, lassú levelekről panaszkodnak - a cégnél máshogy látják

2016. december 01. csütörtök 11:44

Túlterhelt postásokról, lassú levelekről panaszkodnak - a cégnél máshogy látják

Késő, vagy soha célba nem érő levelekről szólnak a pécsiek panaszai. A lapunknak nyilatkozó egykori postás azt mondta, az egyre nagyobb területek, az alacsony fizetés miatt „szinte menekülnek a cégtől a kézbesítők". A szakszervezet vezetője elismerte a gondokat, azon dolgoznak, hogy változzon a helyzet. A Magyar Posta Zrt. úgy reagált, a panaszok megalapozatlanok.

Másfél hónapig volt úton egy Budapestről feladott levél, amelynek Pécsre kellett volna érkeznie legfeljebb két-három napon belül. Hogy mi volt a baj, soha nem tudhatta meg a küldeményt váró kertvárosi hölgy. Sajnos esete közel sem egyedi, az ilyen és ehhez hasonló történetek mutatják, valami nem úgy működik a postánál, ahogy az elvárható lenne.

Munkatársunknak egy nemrég felmondott kézbesítő azt mondta, egyre nagyobb területeket kell bejárnia a postásoknak Pécsett, a küldemények száma azonban lényegében nem csökkent. Így - tette hozzá - a munka és a hibázási lehetőség alaposan megnövekedett.

A neve elhallgatását kérő egykori postás szerint ugyan béren kívüli, és időnként egyszeri juttatásokban is részesülnek, a fizetések a minimálbér környékén mozognak. Ez a munka mennyiségét és a felelősséget figyelembe véve (elég csak a nyugdíjfizetés idején a táskában lapuló több százezer forintra gondolni) „nevetségesen kevés".

Állítják, csak a levelek töredéke keveredik el

Ami a küldemények lassúságáról szóló panaszokat illeti, a Magyar Postánál azt közölték, a nem megfelelően kézbesített, vagy nem kézbesített küldemények aránya mindössze ezrelékben mérhető.

A fizetések jelentette problémán a 2017-ben, illetve a 2018-ban megvalósuló minimálbéremelés minden bizonnyal javít, ám a túlterheltségen nem enyhít.

Hogy gondok vannak, a Postás Szakszervezet vezetője is elismerte.

- A kollégák csak megfeszített munkával tudják fenntartani a szolgáltatást. Azért dolgozunk, hogy a problémákra megoldást találjunk, ezért napokon belül egy asztalhoz ülünk a menedzsmenttel - nyilatkozta Tóth Zsuzsanna, az érdekvédelmi szervezet elnöke. Hozzátette: a megbeszélésen a tervek szerint szóba kerül a postásoknak adott egyre nagyobb területek kérdése, és persze a bérek ügye is.

A Magyar Posta Zrt.-nél egészen máshogy látják a helyzetet. Megkeresésünkre a társaság Kommunikációs Osztályától írásban azt a tájékoztatást kaptuk,  Pécs vonatkozásában az elmúlt egy évben nem növekedett a panaszok száma.

Hozzátették: "egy-egy kézbesítő kolléga számára meghatározott kézbesítési terület méretében sem történt jelentős változás". Közölték, városunkban "megfelelő humánerőforrás áll rendelkezésre a kézbesítési feladatok ellátására". Azt azonban elismerték, hogy időszakosan előfordulhat, hogy egy-két státusz betöltetlen, de ezt eddig mindig rövid időn belül orvosolták.

 

 


Képünk
illusztráció.

Palotás P. - Fotó: MTI/Bruzák Noémi