Több száz pécsi tette le a horgászbotot, de mára megállt a létszámcsökkenés

2015. március 26. csütörtök 21:58

Több száz pécsi tette le a horgászbotot, de mára megállt a létszámcsökkenés

Az elmúlt néhány év során több száz fővel csökkent a Pécsi Horgász Egyesület taglétszáma, de tavaly a folyamat ott is megállt, a pecások száma stagnál. A horgászat mindazonáltal változatlanul az egyik legnépszerűbb hobbi Pécsett is, csak ennek az egyesületnek a kötelékébe mintegy háromezren tartoznak. 

Nem tartozik a legolcsóbb elfoglaltságok közé a horgászat. Az egyesületi tagdíjra, a területi jegyekre több tízezer forint lehet számolni évente egyszer, amihez még jönnek a pecázáshoz kapcsolódó egyéb kiadások, nem is beszélve a felszerelésről; mindezekre együttesen szezononként százezer forint simán elkölthető.

Sőt.

Éppen ezért a horgászok létszáma sem állandó, nem mindenki engedheti meg magának mindig ezt a szórakozást, mondhatnánk, a létszám az éppen aktuális gazdasági helyzettől is függ, Pécsett is.

- Sajnos az elmúlt években kevesebben tudtak áldozni a horgászatra - mondta a Pécsi Újság.hu érdeklődésére Németh Tibor, a Pécsi Horgász Egyesület vezetője. - Tavaly már stagnált az egyesület létszáma, de az azt megelőző néhány évben nagyon jelentősen, több száz fővel csökkent, ebben minden bizonnyal az anyagi lehetőségek is közrejátszottak.

Ettől függetlenül a horgászat ma is az egyik legnépszerűbb szabadidős elfoglaltság, a Pécsi Horgász Egyesületnek mintegy háromezer tagja van, míg a megyében és Pécsett a több mint hatvan egyesületnek összesen csaknem húszezer.

Turista horgászjegyek is válthatók

Bár a legtöbben továbbra is az egyesületi kereteken belül váltható engedélyekkel pecáznak, idén is lehetőség van a tavaly bevezetett, kétezer forintba kerülő állami turista horgászjegy vásárlására. Ehhez nem szükséges egyesületi tagság, és hagyományos horgászvizsgát sem kell tenni, könnyítettet viszont igen, a világhálón (www.nebih.gov.hu).
Az engedély három hónapra szól, a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen (a horgászvizek elsöprő többséges ilyen) területi jegyet is kell váltani hozzá.

Közülük sokan már el is kezdték a szezont, a Pécs környéki partok a hó elejétől benépesültek hétvégente. A horgásztavak többsége is már kinyitott, s hogy a zsákmány is megfelelő legyen, arról is igyekeznek gondoskodni.

Például a Malomvölgyi II-es tóba harminc mázsa, átlagosan kétkilós pontyot, az ivánbattyániba közel ennyit, míg a Zengő II-esbe tíz mázsa pontyot telepített az egyesület.

Idén február 28-a volt a fogási napló leadási határideje. Aki ezt elmulasztotta, vagy hiányosan töltötte ki, már csak kétszeres áron, négyezer forintot válthat állami horgászjegyet.

A pécsi horgászok viszont fegyelmezettek voltak, nagy többségük idejében leadta az okmányt.

B. E. - P. P. - Fotó: Kálmándy Ferenc