Több mint ötezer munkahelyet óvott meg Baranyában a vállalkozásokat segítő program

2022. november 09. szerda 08:21

Több mint ötezer munkahelyet óvott meg Baranyában a vállalkozásokat segítő program

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program megvalósításának öt éve alatt Baranyában több mint ötezer álláshelyet sikerült megóvni, közölte a Baranya Megyei Kormányhivatal.

 

 

 

A 2018-ban indult Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretén belül megvalósuló kiemelt projekt eredetileg a létszámleépítések megelőzését és kezelését tűzte ki célul, azonban a koronavírus okozta világjárvány e program tekintetében is új megközelítéseket hívott életre. Annak érdekében, hogy a járvány által sújtott gazdasági környezetben se növekedjen az álláskeresők száma, a nehéz helyzetbe került vállalkozások is az e projektben rendelkezésre álló, összesen 29,648 milliárd forintos keretösszegből igényelhettek európai uniós vissza nem térítendő támogatást a munkahelyek megőrzéséhez. A program megvalósításának öt éve alatt Baranyában végül több mint ötezer álláshelyet sikerült megóvni - olvasható a Baranya Megyei Kormányhivatal közleményében.

A projekt eredetileg a „Létszámleépítések megelőzése és kezelése" címmel, illetve céllal indult el, hogy támogatást nyújtson a várhatóan csoportos létszámleépítésben érintett munkavállalóknak még az előtt, hogy a munkaviszonyuk megszűnne, illetve ha ez mégis bekövetkezik, akkor mielőbb segítse újbóli elhelyezkedésüket.

2020 augusztusától az eredeti projektcélok újabbakkal egészültek ki, és ehhez igazodva a projekt elnevezése is megváltozott: „A strukturális változásokhoz való alkalmazkodás segítése" néven folytatódott tovább. A módosítással a megvalósítás határideje 2021. december 31-ről 2022. október 31-re tolódott, az országosan rendelkezésre álló forrás pedig 5 milliárd forintról 29,648 milliárd forintra emelkedett, amelyből Baranya megye 916,1 millió forintban részesült. A projekt keretében nyújtható és elszámolható támogatások köre kiegészült a 2020. április 16. és 2020. augusztus 31. között igényelhető, a vészhelyzet okán csökkentett munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók számára nyújtott munkahelyvédelmi bértámogatással.

 

A programban az állam meghatározott mértékben kompenzálta a munkavállalók jövedelemkiesését, ha a munkáltató vállalta, hogy nem szünteti meg a munkavállaló munkaviszonyát, és számára a munkavégzés, valamint az egyéni fejlesztés idejére is bért fizet. A munkavállaló ezáltal nemcsak a munkavégzési, hanem az egyéni fejlesztési időben is a munkaadó rendelkezésére állt.

Baranya megyében a csökkentett munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók számára nyújtott munkahelyvédelmi bértámogatásra érkezett kérelmek 89 százaléka támogató döntésben részesült, ezáltal több mint 600 különböző munkáltatónál, összesen 5373 fő munkahelyét sikerült megőrizni ezzel a speciális támogatási formával. A támogatott munkavállalók csaknem fele a feldolgozóiparból került ki, de 20 százalék felett volt a kereskedelemben, gépjárműjavításban dolgozók aránya is.

Forrás: Baranya Megyei Kormányhivatal