Több mint kétszeresére emelkedett a Baranyában elfogott migránsok száma

2020. január 10. péntek 16:11

Több mint kétszeresére emelkedett a Baranyában elfogott migránsok száma

Folyamatos a migrációs nyomás az ország déli határszakaszain, emiatt a kormány úgy döntött, növeli az ott szolgálatot teljesítő rendőrök és katonák létszámát. A mögöttünk hagyott évben - 2018-hoz képest - jelentős mértékben, több mint kétszeresére emelkedett a Baranya megyében elkapott illegális határátlépők száma.


Aggasztó hírek érkeznek a Vajdaságból. A Szerbiába érkező, főleg közel-keleti és afrikai bevándorlók ezen a részen gyülekeznek, hogy kisebb-nagyobb csoportokba verődve megpróbáljanak Magyarország, és így az Európai Unió területére lépni. Több vajdasági, zömmel magyarok lakta településen az ott élők már nem mernek sötétedés után az utcára menni, mert az ott dologtalanul bóklászó idegen alakok félelmet keltenek bennük.

Hiába gondolja a balliberális oldal túlnyomó része, hogy a migráció egy álprobléma, a számok és a valóság ismét arcon csapja őket.

A rendőrség tájékoztatása szerint 2018-ban Baranyában 180 esetben intézkedtek tiltott határátlépés és annak kísérlete miatt. Tavaly aztán jelentős mértékű emelkedést regisztrálhattak az egyenruhások. Ugyan a 2019-re vonatkozó statisztikai adatok még feldolgozás alatt vannak, ám azt megtudtuk, az országosan tapasztalható növekedés ezen a területen is tapasztalható. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnál lapunk érdeklődésére közölték, a feltartóztatott, elfogott migránsok száma több mint a kétszeresére emelkedett 2018-hoz képest.

Naponta 100 migránst fognak el a rendőrök

Orbán Viktor miniszterelnök az évindító sajtótájékoztatón a migrációról is szólt. Felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly 180 százalékkal több bevándorló ment Görögországba Törökország felől, és emelkedik a magyar-szerb határhoz érkezők száma is, ahol - mint fogalmazott - naponta száz migránst fognak el a rendőrök.
A kormányfő kiemelte, új rendőröket és egységeket irányítottak az ország déli részére.

A híradások alapján továbbra is főleg szír, afgán és pakisztáni - vagy magukat annak valló - migránsokat csíptek fülön, de tavaly már indiai határsértőket is feltartóztattak a baranyai rendőrök.

A migránsok fülön csípése mellett a csempészek elkapására is nagy hangsúlyt fektet a rendőrség, nem is eredménytelenül. Nemrég arról adhattunk hírt, hogy előzetes letartóztatásba került három magyar és négy szír állampolgár, akik az államhatár illegális átlépéséhez nyújtottak segítséget - azaz embereket csempésztek. A gyanúsítottakat a hatóság Sárhát külterületén, Újmohácsnál, illetve Kölked közelében vonta intézkedés alá, majd vette őrizetbe.


Képünkön: Kislippónál volt, hogy egyszerre 39 betolakodót fogtak el.

Palotás Péter - Fotó: police.hu