Több mint 150 ezer fával zöldülhet Pécs egy remek kezdeményezésnek köszönhetően

2019. szeptember 20. péntek 09:00

Több mint 150 ezer fával zöldülhet Pécs egy remek kezdeményezésnek köszönhetően

Egy fő, egy fa. Ezt az elvet követi a nemrég indult kezdeményezés, amelynek célja, hogy országosan tízmillió fát ültessenek el az előttünk álló években. A politikamentes környezetvédelmi mozgalom Pécsett is bontogatja a szárnyait: a csoport tagjai eredményes megbeszélést folytattak az önkormányzat és a városüzemeltetésért felelős BIOKOM Nonprofit Kft. munkatársaival. Az első csemete már egy pécsi kertben növekszik.


Összességében körülbelül 150 ezer növénnyel gyarapodhat Pécs és környéke faállománya a közeljövőben. A városban is elindult ugyanis a 10 millió Fa nevű országos mozgalom, amely nem kisebb célt tűzött ki, minthogy annyi csemetét ültessenek az elkövetkező években, ahány ember él az adott településen.

Együtt nőhetnének a gyerekekkel

A Cserepka Jánosról elnevezett baptista iskolából (az egykori TÁSI-ról van szó), illetve az Apáczai suliból érkezett jelzés a 10 millió Fa pécsi csoportjához, hogy szívesen segítenek a csemeték ültetésében és gondozásában. A mozgalom tagjai óvodákat is megkeresnek a közeljövőben, hiszen a növények nemcsak árnyékot adnának a kicsiknek, hanem a környezettudatos nevelés fontos részei lehetnének.

Pécs ismét pozitív példával jár elő, a csoporthoz ugyanis folyamatosan csatlakoznak a segíteni szándékozók. A szavakat pedig hamar tettek követték.

- Nemrég találkoztunk az önkormányzat és a BIOKOM munkatársaival, akik rendkívül pozitívan álltak a kezdeményezéshez - nyilatkozta lapunknak Horváthné Albert Rita, a pécsi csoport egyik vezetője.

Elmondta, első körben egy térképen kijelölték azokat a területeket, ahol szükség lenne faültetésre. Az önkormányzat és a városüzemeltetésért felelős cég pedig vállalta, hogy rövid időn belül átnézi, hogy az egyes részek kinek a tulajdonában vannak, akadályozza-e bármi - például földi vagy légi vezetékek - a növények telepítését.

Horváthné Albert Anikó hangsúlyozta, rendkívül jól esik számukra, hogy sokan csatlakoznak az internetes csoporthoz, sorra érkeznek a segítő szándékú felajánlások, üzenetek.

- Folyamatosan keressük a cégeket, akik a kezdeményezés mellé állnának, hiszen akár iparterületeket is zöldebbé tehetnénk. Egy faiskola és egy kertészet már fel is ajánlott növényeket, az első csemetét pedig a napokban Újhegyen ültettük el - fogalmazott.

Mindezek mellett - tudtuk meg - négy csemetekertet is létrehozott a mozgalom. Ezek közül kettő Pécsett, egy-egy pedig Kozármislenyben, illetve Magyarhertelenden található.

A szervezők politikamentes mozgalmat indítottak, ennek ellenére természetesen az egyes települések önkormányzati képviselőivel is felveszik a kapcsolatot.

Megkeresésünkre Erdős Réka, a BIOKOM sajtófelelőse közölte, idén egészen pontosan 1316 darab fát ültetett a társaság. Ezek egy részét civil kezdeményezésre telepítették, de osztottak ki növényeket a LÉPJ - Légy Pécs Jövője pályázat keretében is.

Jelentős mennyiségű csemete került többek közt a Niké-szobor környékére, a Malomvölgyi Parkerdőbe, a Szaturnusz utcai kutyafuttatóhoz, valamint zöldítették a temetőt. Az őszi fásítási program részletei, beleértve a telepítések helyszíneit jelenleg egyeztetés alatt állnak, a folyamatba bevonják a helyieket és a civil közösségeket.

Erdős Réka kiemelte, Pécsett immár nyolc éve működik az Élet Fája Program, amely keretében minden évben a kivágott egyedek számát bőven meghaladó mennyiségű csemetét ültetnek el.


Képünkön:
a mozgalom keretében elsőként elültetett pécsi csemete. 

Palotás Péter