Tizenkét új tűzoltó érkezett a megyébe

2019. február 18. hétfő 14:05

Tizenkét új tűzoltó érkezett a megyébe

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ február 15-én százhatvankilenc, frissen végzett tűzoltót bocsátott ki, akik közül tizenketten a napokban kezdik meg hivatásos szolgálatukat Baranya megyében. 

 

 

A hétvégén tiszthelyettesi esküt tett újoncok az első napjukat a Baranya Megyei Igazgatóságon töltötték, ahol Mácsai Antal tűzoltó ezredes főtanácsos, igazgató, a megyei vezetők, kirendeltségvezetők és tűzoltóparancsnokok fogadták őket.

Bencze Andrea tű. alezredes, a Humán Szolgálat vezetője ismertette a felolvasóparancsot, majd Mácsai Antal átadta a kinevezési okmányokat.

Eszerint a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója kinevezte

a Pécsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományába, beosztott tűzoltói beosztásba

Bakacs Dezső tűzoltó őrmestert,

Ekkert Richárd Gábor tűzoltó őrmestert,

Rigler István tűzoltó őrmestert,

a Mohácsi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományába, beosztott tűzoltói beosztásba

Koletity Tamás Ádám tűzoltó őrmestert,

a Szigetvári Hivatásos Tűzoltóparancsnokság Sellyei Katasztrófavédelmi Őrsének állományába, beosztott tűzoltói beosztásba

Ignácz Péter tűzoltó őrmestert,

Tőkési Bence tűzoltó őrmestert,

a Komlói Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományába, beosztott tűzoltóként

Bank Patrik tűzoltó őrmestert,

Budavári Károly tűzoltó őrmestert,

Csikós Zoltán tűzoltó őrmestert,

Reith Richárd tűzoltó őrmestert,

a Siklósi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság állományába, beosztott tűzoltóként

Lajosbányai Ádám tűzoltó őrmestert,

Varga Tamás tűzoltó őrmestert.

- Nagyon vártunk Benneteket - kezdte köszöntőjét Mácsai Antal igazgató, és gratulált a tűzoltóknak, hogy sikeresen vették az első akadályokat. Az iskolában számos területen szereztetek szakmai ismerteteket, amelyet a gyakorlatban aprópénzre kell váltani. Ebben bátran támaszkodjatok közvetlen vezetőikre, a több éves szakmai tapasztalattal rendelkező idősebb kollégákra. Munkátokhoz jó erőt, kitartást, és egészséget kívánok - zárta gondolatait az igazgató.

Ezt követően a tiszthelyettesek bemutatkozása következett, majd Mácsai Antal bemutatta a megyei vezetőket, a kirendeltségvezetőket és a tűzoltóparancsnokokat.

A beosztott tűzoltói állomány általános rendvédelmi és tűzoltási szakmai feladatokra történő felkészítést egy moduláris felépítésű szakképzési rendszer biztosítja. Ennek első része - a minden rendvédelmi szerv számára egységes és kötelező - „rendvédelmi alapfeladatok" követelménymodul, amelyet négy szakmai modul követhet.

Az első két modult magába foglaló részszakképesítés a beosztott tűzoltói feladatokra készít fel, öt hónapig tart. A tűzoltójelöltek ebből két hónapot Körmenden, Miskolcon, Szegeden, vagy Adyligeten, rendvédelmi alapozó modul ismereteinek elsajátításával töltik. Ezt követően a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban tanulnak három hónapig. E szakmai képzés során szerezhetik meg a tűzoltási, mentési és katasztrófavédelmi feladatokkal kapcsolatos tudást, valamint a tűzoltó műszaki alapismereteket is.

A képzés szakmai vizsgával zárul, és csak ezt követően kerülnek a tűzoltójelöltek a hivatásos katasztrófavédelmi szervek állományába.

Baranya megyét érintően tizenketten tették le sikeresen a szakmai vizsgát. Közülük Ignácz Péter tű. őrmester kiemelkedő eredménnyel, amiért - és közösségi munkája elismeréseként is - dicséretben részesült. Az elismerést Papp Károly rendőr altábornagy, a Belügyminisztérium közbiztonsági főigazgatója és dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató adta át.

Forrás: Katasztrófavédelem