Sztrájkkal kezdték a napot a pécsi szemétszállítók - Magasabb bért követelnek

2022. október 06. csütörtök 09:39

Frissítve: 2022. október 06. csütörtök 17:27

Sztrájkkal kezdték a napot a pécsi szemétszállítók - Magasabb bért követelnek

FRISSÍTVE: Pénteken újraindul a szemétszállítás. Nem vették fel csütörtökön reggel a munkát a pécsi szemétszállítók. Nyolcvan százalékos béremelést követelnek. Péterffy Attila, Pécs polgármestere közleményben reagált, amire a Fidesz pécsi városházi frakciója szintén közleményben válaszolt.

 

A munkabeszüntetéssel fejezték ki szolidaritásukat fővárosi kollégáikkal, akik két napja nem veszik fel a munkát, valamint a pécsiek is magasabb bért követelnek.

 

A munkabeszüntetést - amennyiben a Biokom vezetésével nem jutnak megállapodásra - szándékaik szerint folytatni fogják.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere közleményben reagált:

"Október 6-án hajnalban a Biokom NKft. szállítási üzemének 91 dolgozója előzetes bejelentés nélkül megtagadta a munkát. A gyakorlatban ez azokat a munkavállalókat jelenti, akik Pécsett a kommunális hulladék elszállítást végzik.

A nem bejelentett, így jogszerűtlen sztrájk résztvevői a valóságtól elrugaszkodott, 80%-ot meghaladó béremelést követelnek az önkormányzattól, miközben a hulladékszállítási közszolgáltatás árát a kormány határozza meg. Ez évek óta változatlan, sőt, az infláció okozta, erre az évre eső 400 millió forintos díjkorrekciót az állami szolgáltató a mai napig nem fizette ki a hulladékszállítást végző cégnek.

A szolgáltatás fenntartása érdekében a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz fordultam annak érdekében, hogy készüljenek fel a hulladékszállítási szükségellátás biztosítására. A vonatkozó törvények alapján a közegészségügyi kockázat mérséklése ilyen esetekben az ő kötelességük. Minderről Baranya vármegye főispánját is értesítettem.

Elítélem az ehhez hasonló, jogszerűtlen megmozdulásokat, ami ráadásul valamennyi pécsi egészségét veszélyezteti. Éppen ezért a pécsiek és a közszolgáltatás fenntartása érdekében, amennyiben a sztrájkoló dolgozók kijelölnek egy delegációt, akkor Pécs város vezetése ma délután 2 órakor a sztrájk helyszínén tárgyal velük. A tárgyalások első témája az elégséges szolgáltatás szintje és a munkabeszüntetés jogszerűvé alakítása, majd ezt követően kerülhetnek sorra észszerű keretek között a bérigények.

 

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere"

 

"Pécsi Fidesz: ne másra, hanem önmagára mutogasson Péterffy Attila, amiért sztrájkba léptek a pécsi szemétszállítók

Bár rendezhette volna a szemétszállítók bérét a városvezetés, ezt nem tették meg. Viszont a cégvezető felvehetett 13 millió forintos jutalmat; miközben a dolgozókat fenyegeti a polgármester.

Ma már mindenki látja, hogy Péterffy Attila polgármesterré választása óta egyre nagyobb a káosz és a rendetlenség a pécsi utcákon. Most ennek az igénytelenségnek a megfejelésére készül a polgármester és Meixner Barna azzal, hogy bérrendezés helyett inkább a Biokom szemétszállítási feladatait ellátó dolgozókat fenyegetik, akik megélhetési gondjaik miatt sztrájkolnak.

2022. júniusában Péterffy Attila utasítására a Városháza Költségvetési és Gazdasági Bizottságának baloldali tagjai 12.900.000 Forint jutalmat szavaztak meg Meixner Barna Biokom vezérigazgató részére. Mindezt úgy, hogy Meixner fizetésének megemelésére már bőven jutott forrás korábban, ezért most havonta 1.533.000 Ft a jövedelme, ami 40 százalékkal több az előző vezető, Kiss Tibor díjazásánál.

Ezek után itt az ideje, hogy Péterffy és Meixner a saját jövedelmeik helyett a Biokom dolgozóinak megélhetését tartsák végre szemük előtt: Meixner jutalmából ugyanis a cég 91 érintett dolgozóját fejenként 141.508 Forinttal lehetne segíteni. Annál is inkább szükség lenne erre, mert a városvezetésnek lehetősége lett volna a bérfejlesztésre - állami pénzből -, de erre nemet mondtak, ezt nem engedélyezték.

Javasoljuk Pécs baloldali polgármesterének, hogy azonnal fejezze be a rengeteg tanácsadójának a milliókkal kitömését, és a város kárára történő hízlalását, sértegetés és fenyegetőzés helyett pedig inkább becsülje meg a Biokom dolgozóit is.

Pécs, 2022.10.06.

A Fidesz pécsi városházi frakciója"

 Csütörtökön délután újabb közleményt adott ki Péterffy Attila.

Íme:

"Péntek reggel újraindul a szemétszállítás Pécsett

 

Ahogy ígértem, találkoztam a Biokom NKft. szállítási üzemének munkatársaival. Mint ismert, ma reggel nem indult el a hulladékgyűjtés a városban, miután 77-en megtagadták a munkát.

 

Ott is megerősítettem, hogy a munkabeszüntetést továbbra is jogszerűtlennek tartom, és elítélem, mivel ezzel a pécsiek egészségét, a város közegészségügyi helyzetét veszélyeztetik. Éppen emiatt, a veszély elhárítása érdekében kötelességem volt felvenni a kapcsolatot a munkát megtagadó dolgozókkal.

 

Meixner Barnával, a Biokom Nkft. ügyvezetőjével közösen a cég telephelyén átvettük a dolgozók írásba foglalt követeléseit. Cserében sikerült egyezségre jutni velük abban, hogy péntek reggeltől újraindul a szemétszállítás Pécsett. Ez teremti meg a lehetőségét annak, hogy a következő 15 munkanapban lefolytassuk az egyeztetéseket.

 

A célom továbbra is az, hogy a pécsiek hulladéka ne maradjon az utcán. Legfontosabb törekvésem, hogy az elszállítás folyamatosan biztosított legyen.

 

A kialakult helyzetben annak érdekében, hogy rendelkezésre álljak, lemondtam a hétvégére tervezett hivatalos fellbachi testvérvárosi látogatásomat. Nem húzzuk az időt, pénteken délután már megkezdjük a tárgyalásokat."

 

 

Képünk illusztráció.

EQM