Sztrájk és jogon kívüli eszközök - Pécsett egyeztették Soros szervezetei a NAT elleni lépéseiket

2020. február 20. csütörtök 20:31

Sztrájk és jogon kívüli eszközök - Pécsett egyeztették Soros szervezetei a NAT elleni lépéseiket

A leginkább érintettek kevésbé harcos felszólalásokkal vettek részt az oktatással foglalkozó vitán, melyet csütörtök este tartottak egy belvárosi vendéglátóhelyen, számolt be róla a bama.hu.

 

 

Tiltakozás, sztrájk és jogon kívüli eszközök - így a polgári engedetlenség - is a lehetőségek között van a Nemzeti Alaptanterv (NAT) elleni fellépéshez - hangzott el a Soros György által támogatott TASZ munkatársától azon a pécsi fórumon, amelyet az új NAT miatt hoztak tető alá.

Az est házigazdája a Soros György által támogatott helyi szervezet az Emberség Erejével Alapítvány volt, amelynek vezetője, Nyirati András kijelentette: a „NAT nem jó" és azt szeretnék kitalálni, hogy mi legyen. Az esemény moderátora, Csovcsics Erika, a Vadgesztenye Általános Iskola alapítója elmondta: az a probléma, hogy nincs egyeztetés arról, hogy mi van a 21. századi világban, mi van a gyerekkel, mi van a tanulási felfogással, hanem csak a tartalomszabályozás van a középpontban.
Hirdetés

Rajnai Richárd, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium volt igazgatója - aki korábban élesen bírálta az új alaptantervet - azt mondta, hogy vele az a baj, hogy „több diplomás kommunista". Szerinte a NAT egy kirakósnak az eleme, amellyel a pedagógusokat szeretnék ellenőrizni, a tantermekbe tervezett kamerák sem a diákokat, hanem a tanárokat fogják majd kontrollálni.

Az alaptanterv ellen szintén tiltakozó Janus Pannonius Gimnázium magyar nyelv és irodalom munkaközösségének részéről dr. Almásiné Balatinácz Éva arról szólt, hogy várták a NAT-módosítást, mert azt hitték, hogy a tananyag- és az óraszám is csökken és bár a minisztérium ezt állítja, szerintük ez nem így van. Elmondta, az általuk létrehozott Facebook-csoportnak mindössze 3600 tagja van, miközben 120 ezer pedagógus van, így ők csak egy morzsányi véleményt tudnak felmutatni, ezt bővíteni kellene.

A TASZ jogásza, Zeller Judit közölte, a NAT léte nyílt fellépést kíván, amelynek több módja is lehet: egyeztetés - bár erre kevés lehetőséget lát -, tiltakozás, sztrájk és a jogon kívüli eszközök, így például a polgári engedetlenség. Ez utóbbi annyit jelentene, hogy egyszerűen nem tartják be a jogszabályt az érintettek.

Az eseményen a baloldali tüntetéseken rendszeresen felszólaló PDSZ helyi képviselője is megjelent.


EQM - Fotó: Dittrich Éva