Szíreket fuvarozó szíreket kaptak el a Mohácsi-szigeten

2022. január 01. szombat 11:48

Szíreket fuvarozó szíreket kaptak el a Mohácsi-szigeten

A Bács-Kiskun megyei rendőrök két szír férfit vettek őrizetbe és 16 illegális migránst tartóztattak fel. 

 

 

A Hercegszántó Határrendészeti Kirendeltség járőrei  január 1-jén 4 óra 55 perckor Nagybaracska közigazgatási területén egy autót ellenőriztek, amelyet egy szír férfi vezetett. A kocsiban a sofőrön kívül társa, egy másik szír állampolgár és további két férfi tartózkodott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, ám sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A gyanú szerint a sofőr és társa a határsértőknek segítséget akartak nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért velük szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indít.

A sofőrt és társát előállítják, őrizetbe veszik, és kihallgatásukat követően előterjesztést tesznek letartóztatásuk indítványozására.

A migránsokat - meghallgatásuk után - a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 4 óra 40 perckor 14 határsértőt tartóztattak fel Bácsalmás közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

MTI