Száz idős lakja a hatvanéves a Szent Margit Gondozóotthont

2017. november 22. szerda 18:30

Száz idős lakja a hatvanéves a Szent Margit Gondozóotthont

Skóciai Szent Margit emléknapján a róla elnevezett gondozóotthon nagyszabású programokkal ünnepelte fennállásának hatvanadik évfordulóját. A sokak által csak Margitmajornak nevezett intézmény száz idős otthona. 

 

A Baranya megye határán, Vásárosdombó közelében található épületegyüttes egykor a Dőry-család kúriája volt. A korábban Margitmajornak nevezett intézetben az idősgondozás 1957-ben kezdődött, amikor a Pécsi Baranya Megyei Tanács V.B. Igazgatási Osztálya kiutalta az egykori kastélyt a leendő szociális otthonnak.

Az 1957. december 2-án kelt határozatot azzal indokolták, hogy „a sásdi járás területén nincs olyan szociális otthon, amelyben a csökkent munkaképességű, vagy munkájában megrokkant személyeket el lehet helyezni". Az üresen álló kastély erre alkalmas volt, az otthon létrejöttéhez kétszázhúszezer forintot biztosított az Egészségügyi Osztály.

Az épületben ekkor 28 lakószobát alakítottak ki. A községi tanáccsal határozatlan időre bérleti szerződést kötöttek. 1959-ben kutat fúrtak a területen, így az intézmény alkalmassá vált a feladatra, ekkor kezdtek beköltözni a lakók. Az első igazgató, Jambrich Jánosné szolgálati lakásban lakott az intézmény területén, így a nap bármely szakában munkára kész volt. Egykori kollégái szerint a szigorú vezető mindig megkövetelte a kemény munkát. A lakók közösen építették, szépítették a majort és az udvart, baromfiudvart, veteményest és parkot alakítottak ki. 1960-ban a konyhaépületet újították meg, egy évvel később új lakóépületet adtak át, amelyben 18 új kétágyas szobát vehettek birtokba az otthon lakói. 1971-ben garázst építettek, és elkészült a bejárathoz vezető betonút is, valamint a Felsőháznak nevezett részen 4 újabb szobát adtak át. 1978-ban bevezették a központi fűtést az épületbe, a csatornázást 1984-ben fejezték be. 1989-ben megkezdődött a belső udvar szépítése, amelyet többszöri átalakítás után 2017 tavaszán adtak át.

A lakók örömmel töltötték itt napjaikat, köztük összetartó közösség alakult. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy először 1999-ben, majd 2001-ben is házasságot kötött egy-egy „ifjú" pár. A kézimunkaszakkör tagjai 1972-ben és 1991-ben is kiállítást szerveztek alkotásaikból. A lehetőségekhez mérten nyaraltak a Balatonnál, kirándultak Sikondára, Nagyatádra, Visegrádra.

A szociális intézmény fenntartását 1998 augusztus elsején a Pécsi Egyházmegye vette át, ekkor kapta új nevét az intézmény Skóciai Szent Margit emlékére.

Forrás: Pécsi Egyházmegye