Sósavval fenyegettek a Magtár utcai romák, miután a pellérdi szőlőhegyről visszatértek

2012. július 22. vasárnap 19:55

Sósavval fenyegettek a Magtár utcai romák, miután a pellérdi szőlőhegyről visszatértek

Miután kézre került Bándy Kata feltételezett gyilkosa, a gyanúsított Magtár utcai szomszédai közt elterjedt: szélsőségesek bosszúja várható. A romák csapatostul hagyták el a romos pécsi épületet, hogy aztán néhány napot a pellérdi szőlőhegyen töltsenek, lényegében "nomád" körülmények között. Mára visszatértek a Magtár utcába. Ottjártunkkor félelemnek nyomát sem találtuk: helyszínen járt munkatársunkat az ablakon kihajolva fenyegették.

A napokban egyik olvasónk - aki nevét nem akarta elárulni - elkeseredetten panaszolta, hogy a pellérdi szőlőhegyen a pécsi Magtár utcából menekült cigánycsaládok vertek tábort. Mint mondta, az új szomszédok "rettegésben tartják" a helyieket, akik értékeiket és testi épségüket sem érzik biztonságban.

Munkatársunk másnap Pellérd felé vette az irányt, hogy személyesen is megtapasztalja az ottani állapotokat. Helyi lakosokkal beszélgetve megtudta, a Pécsről menekült cigány családok valóban a szőlőhegyen vertek tanyát - ám hamar tovább is álltak, az egyik pellérdi hölgy úgy értesült, Gyódra tették át székhelyüket.

Schmidt Ferenc, gyódi polgármester, telefonos megkeresésünkre azt mondta, nem tud arról, hogy új családok tanyáznának nomád körülmények között a kertek között -  munkatársunknak azonban megígérte, körbekérdezi a lakosokat.

Egy óra elteltével ismét megcsörgettük a település vezetőjét, aki - immár a gyódi szőlőhegyen élők elmondása alapján - leszögezte, a Magtár utcai cigányok egészen bizonyosan nem tartózkodnak a faluban, sem pedig a kertek közelében.

Időközben arról értesültünk, a roma családok visszaköltöztek otthonaikba, így munkatársunk ismét felkerekedett, hogy maguktól az érintettektől tudja meg, kik fenyegették meg őket és történt-e esetleg tettleges bántalmazás.

A helyszínen éppen fényképeket készítő kollégánkat azonban nem fogadták kitörő örömmel - az állítólag nemrég még félelmükben menekülő emberek ugyanis az ablakból kikiabálva fenyegetőztek. Többek közt azt ordították kollégánknak, ha nem hagyja el a helyszínt, „sósavat öntenek ki és kitapossák a belét".

Ennyi elég is volt, hogy befejezzük "kutatásunkat" és meggyőződjünk arról, hogy - a kis nomád körút után - visszatértek eredeti lakóhelyükre a Magtár utca lakói. Nyugalomról azoban sem ott, sem Pécsett, feltételezhetőleg, még jódarabig nem beszélhetünk...

Képünkön a Magtár utcai ház. 

Palotás P.