Sérült, ritka bagolyfaj egyedét mentették meg Baranyában

2023. május 09. kedd 15:53

Sérült, ritka bagolyfaj egyedét mentették meg Baranyában

Lakossági bejelentés érkezett a nemzeti park igazgatóságához, miszerint egy baranyai településen sérült bagoly került kézre. A nemzeti park munkatársa a helyszínre érkezve meglepődve tapasztalta, hogy a sérült madár egy réti fülesbagoly.

 

A réti fülesbagoly hazánkban szórványos, ritka fészkelőnek számít, ráadásul költése jobbára az alföldi területekre jellemző.

Baranyában eddig csak áttelelő példányok kerültek szem elé, költéséről nincs adat a térségből. Április végén, május elején a költőpárok jellemzően már a revírben tartózkodnak, ezért is volt meglepő a faj jelenléte.

Ennek a madárnak a megkerülése persze még nem jelent semmit, mindenesetre érdekes adatnak számít az évnek ebben a szakában.

A kézre került baglyot a megtaláló egy közút mellett, a földön ülve találta. Jobb szárnyát lógatta, vélhetően egy autó sodorta el.

A Szigetvári Madármentő Állomásra szállították, ahol az állatorvosi vizsgálat során kiderült, hogy csontja nem törött, ficamot szenvedett a szárnya. Jó esélye van a gyógyulásra, majd a természetbe való visszatérésre.

Forrás: DDNP/Fotó: Völgyi Sándor