Pénzbüntetésre ítéltek egy pécsi önkormányzati képviselőt

2019. július 04. csütörtök 15:26

Pénzbüntetésre ítéltek egy pécsi önkormányzati képviselőt

A Pécsi Járásbíróság csütörtökön kihirdetett ítéletével nagyobb vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétsége és folytatólagosan elkövetett számvitel rendje megsértésének bűntette miatt 800.000 forint pénzbüntetésre ítélt egy független pécsi önkormányzati képviselőt. Továbbá egy évre eltiltották gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól és kötelezték az eljárás során felmerült 378.402 forint bűnügyi költség megfizetésére.

 

 

A bíróság közlése szerint vádlott a bűncselekmény elkövetésének időpontjában önkormányzati képviselő volt. 

 

Az általa irányított gazdasági társaság 2010-2012. évben takarítási tevékenységet végzett, elsődlegesen társasházak, illetve egy pécsi iskola számára.

A kft.-nek tevékenységéből közel 10 millió forint bevétele származott, de a cég 2010. és 2011. évben az adóhatóság felé a fizetendő áfa tekintetében valótlan tartalmú nyilatkozatot tett, míg 2012. évben adóbevallást egyáltalán nem nyújtott be, így összesen 3,1 millió forint adóhiányt okozott áfa és társasági adónemben. E

mellett a képviselő, mint a gazdasági társaság számvitelért felelős vezetője a számviteli törvény számos rendelkezését megszegte, mellyel a kft. pénzügyi vagyoni helyzetének áttekintését meghiúsította.

A bíróság ítéletét az ügyész, a vádlott és védője is tudomásul vették, így az jogerőre emelkedett.

Forrás: Pécsi Törvényszék