Pécsi nők a barkácsboltban: a csavarok mellé akár egy gyors lelkifröccsöt is kaphatunk

2016. május 14. szombat 16:09

Pécsi nők a barkácsboltban: a csavarok mellé akár egy gyors lelkifröccsöt is kaphatunk

Nők a pult mögött - ebben semmi meglepő sincsen a világon. Az azonban már kissé érdekesebbé teszi a dolgot, ha hozzátesszük, Pécsett, a belvárosban akad egy barkácsbolt, ahol két hölgy várja a vevőket. Méghozzá a hagyományos szakmai eszköztárral: figyelnek a részletekre, ügyelnek a kiszolgálás pontosságára, mindenre, ami lassan néhol már feledésbe merül ezen a területen, a XXI. évszázad második évtizedének derekán.

Szakmailag a maihoz képest egy teljesen más időszakból való Hargitai Istvánné, Erzsi, az üzlet tulajdonosa, valamint kolléganője, Kirvai Csabáné, Jutka.

Amikor ők kereskedelmi iskolába jártak, akkor még jellemző volt az áruhiány, a kurrens termékek sora sem volt éppen rövid. De az emberekkel akkor is szót kellett érteni, ami egy ilyen pályán nagy erény, a siker fele már benne rejlik.

- Ruházati kereskedelmet tanultam, szerettem is azt a vonalat - gondolt vissza a kezdetekre Hargitai Istvánné. - Igaz, a kínálatunk nem vetekedhetett a nyugatiakkal, mégis rengeteg örömet leltem benne. Aztán anyagi okok miatt jött a műszaki irányzat, azt is meg lehetett tanulni. Hiszen elsősorban eladó az ember, csak utána következik a szakterület, amibe belecseppen. Az alapokat kell elsősorban megérteni, utána jöhet minden egyéb.

- A ruharőfök mégis egyszerűbbnek tűnnek, mint a vasak, műszaki termékek. Ahol szabványok, méretek vannak, óriási mennyiségben.

- Sokszor a mesterek jobban tudják, mire lenne szükségük, mint mi magunk. De esetleg ők más néven ismerik az árucikkeket, miként a beszállítóktól mi kapjuk. Ilyenkor meg kell találni a közös nevezőt.Akkor aztán lehet számlázni, nőhet a forgalom, mindenki megelégedettségére.

- Rögtön a vasas szakmába cseppentem bele - árulta el Kirvai Csabáné, aki nem is csalódott abban, amit választott. - Számomra ez a természetes, annyira régen dolgozom a területen, hogy mást el sem tudok képzelni. A szemlélet nagyon lényeges. Mindig fontos jót, megfelelő árut kínálnunk, mert különben elveszítjük a forgalmunk egy részét. Ehhez nélkülözhetetlen a felkészültség.

- Igen ám, de ott vannak az áruházak, ahol millió számra lehet válogatni a kínálatból. Mindenki kedve szerint kaphat azt, amit csak a pénztárcája elbír.

- Meg azért nem árt hozzátenni, ott gyakran egy csomó olyan, felesleges termék is belekerül a bevásárlókocsiba, amire gyakorlatilag a barkácsolónak, iparosnak semmi szüksége sincsen. Hiszen a szakszemélyzet az ilyen kereskedelmi egységben tényleg ritkaságnak számít. Amit kínálnak, annak csak a töredékét ismerik, mert egy önkiszolgáló áruház más elvek szerint működik.

- Emellett viszont árverseny van, méghozzá a javából. Képesek tartani a tempót az óriásokkal?

- Ez egy hatalmas üzleti fogás - vette vissza a szót a főnökasszony. - Mert mindig vannak akciók, akkor vélhetően olcsóbbak az óriások, mint a kicsik. De a miénkhez hasonló üzletekben nem csupán egységcsomagban lehet például a csavarokat beszerezni, hanem darabra is. Volt már olyan vevőnk, aki bizony erre rácsodálkozott.

- Ezek szerint ismerik a tevékenység apró titkait is, amik segítségével fenn tudnak maradni?

- Remélem igen. Mert még másképpen sajátítottuk el az ismereteket. Mi szeretnénk mindenkit megnyerni, érkezzen bárhonnan. Legyen az a közvetlen környék, másik városrész,esetleg a megye egyéb települése. A szép szó, a közös gondolkodás gyakran csodákra képes. Nálunk még mindenki elmondhatja, ha valami nyomja a lelkét. Mert műszaki cikkeket forgalmazunk, ám azért még az egyéni gondokat is meghallgatjuk, vagyis nem gépies alapon működünk.

Pucz Péter - Fotó: Dittrich Éva