Pécsi egyetemi vesztegetés: újabb fordulat, mégis folytatódik a büntetőügy tárgyalása

2016. július 22. péntek 10:12

Pécsi egyetemi vesztegetés: újabb fordulat, mégis folytatódik a büntetőügy tárgyalása

Hatályon kívül helyezte a Győri Ítélőtábla az első fokon eljáró Győri Törvényszék büntetőeljárás megszüntetéséről rendelkező végzését a pécsi egyetemi vesztegetés néven ismert perben, a büntetőügy tárgyalása szeptember 6-án folytatódik - tájékoztatta a Győri Törvényszék szóvivője pénteken az MTI-t.

Máté Kinga elmondta, hogy a táblabíróság végzésében arra mutatott rá: a törvényszék jogszabály téves értelmezésével döntött úgy: ok lehet a büntetőeljárás megszüntetésére, hogy elmaradt a pótlása a vádirat kellékhiányosságának.

A Győri Törvényszék június 14-i határozatában szüntette meg az eljárást a perben, mert az ügyészség nem tett eleget egy tavaly szeptemberi felhívásnak. Az ügyész akkor fellebbezett.

Máté Kinga korábban elmondta, hogy a vádirat hiányosságai miatt szüntette meg a bíróság a huszonhét ember ellen, költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények - egyebek mellett okirat-hamisítás, csalás és pénzmosás - miatt indult büntetőpert.

A szóvivő akkor hangsúlyozta, hogy az eljárás megszüntetése nem felmentő rendelkezés, mert a bíróság nem az ügy érdemében, a vádlottak büntetőjogi felelősségének kérdésében döntött, ezért ha az ügyészség a bűncselekmény elévülési idején belül a vádiratot a felhívásban szereplő módosításokkal benyújtja, akkor az az ügy folytatását eredményezheti.

Imhof Gábor (képünkön), a Pécsi Tudományegyetem volt gazdasági főigazgatója, a per elsőrendű vádlottja a büntetőeljárás megszüntetéséről rendelkező döntést követően, június 14-én lapunknak nyilatkozva azt mondta, kezdettől fogva hangsúlyozta, koncepciós, törvénytelen eljárásról van szó, utóbbira egyébként a bíró az indoklásban utalt is.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda 2010 tavaszán indított nyomozást, melynek során huszonkilenc embert gyanúsított meg azzal, hogy bűnszervezetet alkotva csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, s ezzel több, mint 100 millió forint kárt okoztak. A vádirat lényegében ugyanezt tartalmazta.

MTI - Fotó: Dittrich Éva/archív