Pécsi diákok számára írtak ki pályázatot a rendszerváltozásról

2019. július 03. szerda 08:51

Pécsi diákok számára írtak ki pályázatot a rendszerváltozásról

Tárgyi emlékekkel, korabeli dokumentumokkal, interjúkkal és kis filmekkel állíthatnak emléket a 30 éve történt eseménynek pécsi középiskolások és egyetemisták.  

 

A Rendszerváltozás Történetét Kutató Intézet és Archívum és a Kosztolányi Dezső Céltársulás pályázatot hirdet középiskolás diákok és egyetemisták részére „Rendszerváltozás Baranyában 1989-2019" címmel. A kezdeményezés védnöke dr. Őri László Pécs alpolgármestere és Fazekas Róbert, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnöke.

A pályázat kiírói arra szeretnék ösztönözni a fiatalokat, hogy olyan családi és helyi történeteket gyűjtsenek össze Baranya megyéből, amelyek a rendszerváltozás korát hivatottak bemutatni.

- Szeretnénk azokat az idősebbeket megszólítani, akik a rendszerváltás folyamatának résztvevői, annak alakítói voltak. Másfelől a fiatalokhoz is szólunk, azokhoz, akik olyan családba születtek, ahol az elődök aktív résztvevői voltak a rendszerváltásnak. Hisz ők annak az értelmiségnek a leszármazottai, akiknek köszönhetően 30 évvel ezelőtt a kommunista rendszer romjain egy új, demokratikus állam született - mondta Őri László, a kezdeményezés védnöke.

Pálinkás Barnabás, a Rendszerváltozás Történetét Kutató Intézet és Archívum kutatója elmondta, az intézet alapvető feladata összegyűjteni a rendszerváltás emlékeit írásos, képi, és minden egyéb formájában, majd kutatni és kutathatóvá tenni ezeket a szélesebb közönség körében.

Barkóczi Csaba a Kosztolányi Céltársulás elnöke kiemelte, a fiatalokban egyre nagyobb a fogékonyság saját családtörténetük iránt. Ezt az érzést erősítheti bennük, hogy a rendszerváltás korának szereplőitől, szüleiktől és nagyszüleiktől gyűjthetnek emlékeket.

A pályázat beadási határideje október 22-e. A díjazottak nyereménye oklevél, könyvjutalom és egy egynapos kirándulás, amelyet a Kosztolányi Dezső Céltársulás szervez a horvátországi Dél-Baranya rendszerváltozás korabeli délszláv háborús helyszíneihez.

 

Forrás: Pécs önkormányzata